Przepis podejrzałam u Smacznej Pyzy i jak zwykle, wyszło mega smacznie :)
Pyszne, zdrowe, szybko się robi, czego chcieć więcej?
Warzywa dajemy takie jakie lubimy, ilość? U mnie spora, po prostu wrzućcie "na oko" o tak będzie smakowało. Myślę, że im więcej warzyw tym lepiej.
Sos, który wytworzy się podczas gotowania warzyw jest rewelacyjny! Nie można przestać próbować ;)
nóżki kurczaka 8szt
warzywa:
kalafior
fasolka szparagowa
marchewka
cebula
czosnek
koperek
olej rzepakowy
sól, pieprz, papryka słodka
2 szklanki bulionu
5 dużych ziemniaków (dodałam młode)
Mięso czyścimy, solimy, odkładamy do lodówki.
Marchewkę obieramy, kroimy w krążki lub kostkę.
Cebulkę w piórka.
Kalafior dzielimy na różyczki.
Czosnek drobno siekamy.
Ziemniaki jeśli są małe, dodajemy w całości, jeśli większe kroimy na ćwiartki.
Kurczaka wrzucamy na rozgrzany olej. Możecie użyć garnka lub woka.
Smażymy aż będzie rumiany.
Dodajemy cebulę, czosnek. Smażymy aż zmięknie.
Dodajemy bulion, kalafior, fasolkę, ziemniaki, marchewkę.
Gotujemy 30-40minut aż warzywa będą miękkie.
Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem, koperkiem, papryką.
Możemy dodatkowo dodać odrobinę śmietany, 2-3 łyżki wymieszanej z 2 łyżkami mąki.
Smacznego!
Mniam, apetycznie brzmi, a ja lubię kalafiora na dodatek...
OdpowiedzUsuńUwielbiam dania jednogarnkowe :) a Twoje wygląda pysznieeeee
OdpowiedzUsuńZrobilam dzisiaj:) Mialam akurat wszystkie skladniki w lodowce za wyjatkiem zielonej fasolki, ktora zastapilam cukinia. Naprawde pyszne!
OdpowiedzUsuńBędę robić. Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuń