To inna wersja Pani Walewskiej, inaczej "Pychotki" czy lepsza? Dla mnie obie smakują doskonale!
Przepis znalazłam na stronie MOJE WYPIEKI
Kruche ciasto z delikatną bezą, powidłami śliwkowymi (własnej produkcji), chrupiącymi orzechami włoskimi i przełożone kremem budyniowym.
Takie jesienne smaczki :)
Składniki na kruche ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
6 żółtek
350g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
Wszystkie składniki łączymy, zagniatamy ciasto, dzielimy na 2 części, wstawiamy do lodówki na 2 godzinki.
Krem:
2 szklanki mleka
3 łyżki cukru
2 żółtka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
150g masła
100ml wódki lub likieru orzechowego - zamiast alkoholu dałam sok z cytryny, gdyż ciasto podjadają dzieciaki ;)
Beza:
8 białek ( dodałam 2 białka pozostałe z kremu)
1 szklanka cukru
Ponadto:
200g orzechów włoskich łuskanych, drobno posiekanych
250g powideł śliwkowych
Gdy ciasto już będzie gotowe, wykładamy je na blachę, wymiary 38x24, wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy je połową powideł a na wierzch układamy ubitą pianę* i obsypujemy połową orzechów*.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40minut.
Z drugim plackiem postępujemy dokładnie tak samo.
Gotujemy krem:
1 szklankę mleka podgrzewamy. Do reszty mleka dodajemy cukry, żółtka, mąkę, dobrze mieszamy i dodajemy do gorącego mleka, ciągle mieszamy (gotujemy jak budyń). Jeśli będzie gęste odstawiamy do wystudzenia. Możemy nakryć folią spożywczą. Gdy krem wystygnie, masło ubijamy na puch i powoli dodajemy masę aż ładnie się połączy.
Krem wykładamy na 1 upieczony blat. Kolejny blat układamy odwrócony, tak by kruche ciasto było na górze. Górę oblewamy polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa:
75g masła
150g czekolady (zmieszana gorzka z mleczną).
Masło rozpuszczamy, dodajemy czekoladę, rozpuszczamy.
*białka należy podzielić na 2 części, gdyż jeśli ubijemy wszystkie razem, druga część (zanim zacznie się piec) podejdzie wodą i nie będzie już tak puszysta jak pierwsza.
*orzechy możemy również wyłożyć na powidła a potem nałożyć bezę, unikniemy wtedy zbyt mocnego podpieczenia orzechów (jeśli wasz piekarnik lubi przypalać..), można również dla bezpieczeństwa w trakcie pieczenia blachę okryć folią do pieczenia, wtedy orzechy nie przypalą się.
Smacznego! :)
wygląda mega pysznie! wysłałabyś kuriera z kawałeczkiem;))
OdpowiedzUsuńMniam:) Skorzystam z tego przepisu z całą pewnością:) Już czuje jego smak:)
OdpowiedzUsuńDla mnie bomba! :)
OdpowiedzUsuńAleż smakowicie wygląda...
bardzo lubie to ciasto
OdpowiedzUsuńech nie nie zrobię nie zrobię bo będę sama żarła bez opamiętania,zrobię jak studenty :)) przyjadą!!! Wytrzymam??????muszę...????
OdpowiedzUsuńNa liście składników nie ma w kremie żółtek :)
OdpowiedzUsuńJuż dopisałam. Dziękuję za info ;-)
Usuń