Szukaj na tym blogu

Obserwatorzy

sobota, 19 października 2013

JESIENNE CIASTO Z ORZECHAMI, POWIDŁAMI I BEZĄ

To inna wersja Pani Walewskiej, inaczej "Pychotki" czy lepsza? Dla mnie obie smakują doskonale!
Przepis znalazłam na stronie MOJE WYPIEKI

Kruche ciasto z delikatną bezą, powidłami śliwkowymi (własnej produkcji), chrupiącymi orzechami włoskimi i przełożone kremem budyniowym.
Takie jesienne smaczki :)
Składniki na kruche ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
6 żółtek
350g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy

Wszystkie składniki łączymy, zagniatamy ciasto, dzielimy na 2 części, wstawiamy do lodówki na 2 godzinki.

Krem:
2 szklanki mleka
3 łyżki cukru
2 żółtka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
150g masła
100ml wódki lub likieru orzechowego - zamiast alkoholu dałam sok z cytryny, gdyż ciasto podjadają dzieciaki ;)

Beza:
8 białek ( dodałam 2 białka pozostałe z kremu)
1 szklanka cukru

Ponadto:
200g orzechów włoskich łuskanych, drobno posiekanych
250g powideł śliwkowych

Gdy ciasto już będzie gotowe, wykładamy je na blachę, wymiary 38x24, wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy je połową powideł a na wierzch układamy ubitą pianę* i obsypujemy połową orzechów*.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40minut.

Z drugim plackiem postępujemy dokładnie tak samo.

Gotujemy krem:
1 szklankę mleka podgrzewamy. Do reszty mleka dodajemy cukry, żółtka, mąkę, dobrze mieszamy i dodajemy do gorącego mleka, ciągle mieszamy (gotujemy jak budyń). Jeśli będzie gęste odstawiamy do wystudzenia. Możemy nakryć folią spożywczą. Gdy krem wystygnie, masło ubijamy na puch i powoli dodajemy masę aż ładnie się połączy.

Krem wykładamy na 1 upieczony blat. Kolejny blat układamy odwrócony, tak by kruche ciasto było na górze. Górę oblewamy polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa:
75g masła
150g czekolady (zmieszana gorzka z mleczną).
Masło rozpuszczamy, dodajemy czekoladę, rozpuszczamy.

*białka należy podzielić na 2 części, gdyż jeśli ubijemy wszystkie razem, druga część (zanim zacznie się piec) podejdzie wodą i nie będzie już tak puszysta jak pierwsza.

*orzechy możemy również wyłożyć na powidła a potem nałożyć bezę, unikniemy wtedy zbyt mocnego podpieczenia orzechów (jeśli wasz piekarnik lubi przypalać..), można również dla bezpieczeństwa w trakcie pieczenia blachę okryć folią do pieczenia, wtedy orzechy nie przypalą się.

Smacznego! :)

7 komentarzy:

  1. wygląda mega pysznie! wysłałabyś kuriera z kawałeczkiem;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam:) Skorzystam z tego przepisu z całą pewnością:) Już czuje jego smak:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dla mnie bomba! :)
    Ależ smakowicie wygląda...

    OdpowiedzUsuń
  4. ech nie nie zrobię nie zrobię bo będę sama żarła bez opamiętania,zrobię jak studenty :)) przyjadą!!! Wytrzymam??????muszę...????

    OdpowiedzUsuń
  5. Na liście składników nie ma w kremie żółtek :)

    OdpowiedzUsuń