Szukaj na tym blogu

Obserwatorzy

sobota, 14 grudnia 2013

CIASTO TOFFI (z krakersami i bez pieczenia)

Ciasto bardzo kremowe, mięciutkie, delikatne.
Bez pieczenia, przygotowuje się je bardzo szybko i równie szybko znika z talerza :)
Przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki


Składniki:
1,5 paczki krakersów
4 paczki herbatników
2 budynie waniliowe - można ugotować wg tego przepisu
1l śmietany kremówki 30%
400g kajmaku
50g gorzkiej czekolady
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 2/5 szklanki gorącej wody
750ml mleka + 4 łyżki cukru - do budyniu

Budyń gotujemy, wg przepisu na opakowaniu, tyle, że dodajemy mniej mleka.
Blachę o rozmiarach 25x35 wykładamy papierem do pieczenia.
Wykładamy herbatniki i na to budyń.
Na budyń krakersy.

500ml śmietany ubijamy, dodajemy zimny kajmak i połowę tężejącej zimnej żelatyny. Miksujemy.
Wykładamy na krakersy, tylko budyń musi być już zupełnie zimny.
Na wierzch układamy krakersy.

Resztę śmietany ubijamy, dodajemy 1 łyżkę cukru pudru i żelatynę. Wykładamy na krakersy.
Obsypujemy startą czekoladą.

Chłodzimy minimum przez noc, by ciastka zmiękły.
Pyszne!



13 komentarzy:

  1. Mniam ... wygląda pięknie, oj zjadłabym :)
    Pozdrawiam i zapraszam serdecznie do mnie

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie ciasta :) pyszności !

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wygląda wyśmienicie jakbym się dorwała pół blachy by zniknęło;)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo apetyczne ciacho, chętnie bym zjadła! dobrze, że udało Ci się pozbyć wirusa:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam je !! Jest bardzo słodkie, ale znika bardzo szybko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale pyszotka! Lubię te przepisy "bez pieczenia":)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda cudownie!
    Moja mama robiła podobne. :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Dobrze,że już nie ma tego wirusa.
    Korzystam z przepisów,ostatnio karpatka wyśmienita.Krem smaczny i bez żółtek,jak w innych przepisach.
    Pozdrawiam i dziękuję za dzielenie się z nami dobrymi przepisami.
    Katarzyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za miłe słowa :)

      Usuń
  9. przepysznie wygląda, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Moja teściowa zrobiła to ciasto. było pyszne, ale niektórym przeszkadzało połączenie słonych krakersów ze słodką resztą. Zastanawiałam się, czy nie powinny to być słodkie krakersy - widziałam takie w sklepie. Chociaż mnie to pomieszanie smaków bardzo sie podobało , jedno z lepszych ciast jakie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A my nie wyczuliśmy tych krakersów :) myślę, że ze słodkimi krakersami to byłaby mega słodycz ;) ach z tym smakiem to jest różnie, jednemu posmakuje ze słonym akcentem a drugiemu nie :)

      Usuń