Szukaj na tym blogu

Obserwatorzy

środa, 11 stycznia 2012

hekele!

Pasta z makreli wędzonej, jajka i ogórka w occie.
W moich stronach znana jako pasta rybna a na Śląsku mówią na nią hekele.
Jest to zaadoptowana nazwa niemiecka - informacja z pierwszej ręki oczywiście, rodowita Ślązaczka Jola mnie oświeciła :)

Doskonała na kanapki, ale też świetnie się sprawdza jako sałatka.

Mięsko z rybki oddzielamy od ości.
Dodajemy jajka na twardo, skrojone w kostkę oraz ogórka w occie.
Majonez, odrobina musztardy, sól, pieprz i gotowe :)

Doskonała z ciemnym pieczywem.

2 komentarze:

  1. robilam ale ze śledzi...pycha!!! dzieki za przypomnienie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie. Muszę zaliczyć rybny i heja :)

    OdpowiedzUsuń