Szukaj na tym blogu

Obserwatorzy

niedziela, 12 stycznia 2014

PORZECZKOWIEC

Wspaniałe ciasto!
Kremowe, delikatne, wilgotne, idealne na tort!

Jeszcze nie raz je upiekę i już mogę powiedzieć, że jest to jedno z moich ulubionych ciast, zaraz po:

RODZYNKOWCU

TORCIE WIŚNIOWYM

TORCIE STRACCIATELLA Z MALINAMI

Lista się wydłuża ;)

Składniki:

Ciasto:
pół szklanki wody
3/4 szklanki oleju
6 łyżek kakao
1 szklanka cukru

Wszystkie składniki włożyć do garnka, zagotować, zamieszać, by cukier się rozpuścił, odstawić do wystygnięcia.

5 jaj - osobno białka i żółtka
1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki cukru pudru

Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy powoli cukier. Potem żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy wystudzoną mieszankę z wody, oleju, kakao i cukru.

Wylewamy na blachę o wymiarach 25x35cm, wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30-40minut do tzw suchego patyczka.

Studzimy przy otwartym piekarniku.

Gdy ostygnie, ciasto kroimy na 2 placki. Mnie zawsze wychodzą nie równe...

Krem z serka:
500g serka waniliowego (może być twarożek, taki jak do sernika, zmielony 2razy)
200g masła
6 łyżek cukru

Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy powoli serek, dokładnie mieszamy, by nie było grudek.

Dodatkowo:
800g dżemu z czarnej porzeczki

Krem z bitej śmietany i mascarpone:
pół litra śmietany 30%
4 pełne łyżki serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i na koniec serek.

Na pierwszy blat ciasta wykładamy połowę dżemu.
Na dżem masę z serka.
Potem kolejny blat ciasta, znowu dżem i na górę bitą śmietanę.

Wierzch posypujemy czekoladą mleczną.

PRZEPYSZNE!

7 komentarzy:

  1. Kama, ty mnie zawsze zdenerwujesz swoimi wypiekami!:) Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  2. smakowicie wygląda, uwielbiam ciasta przekładane porzeczkami ta słodycz złamana kwaskowatością mmmmniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pycha! zaśliniłam klawiaturę;)

    OdpowiedzUsuń