Szukaj na tym blogu

Obserwatorzy

sobota, 14 września 2013

klasyczna drożdżówka z jabłkami

Chyba najbardziej puszysta jaką jadłam do tej pory.
Pieczone jabłka, chrupiąca kruszonka..
Mniam :)
Ciasto:
3,5 szkl mąki pszennej
100g masła
1 szklanka mleka
szczypta soli
1 jajo
3/4 szklanki cukru
1cukier waniliowy
40g drożdży świeżych

Podgrzewamy pół szklanki mleka, dodajemy drożdże, łyżkę cukru, mąki, dobrze mieszamy, odstawiamy do wyrośnięcia.

Mąkę mieszamy z cukrem, solą, masła rozpuszczamy z resztą mleka, studzimy. Dodajemy ostudzone do mąki, mieszamy i na koniec jajo i drożdże.

Wyrabiamy ciacho.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
Jak podwoi swoją objętość, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy do wyrośnięcia.

Obieramy 3 średnie, kwaśne jabłka. Kroimy w plastry.
Gdy ciasto wyrośnie, układamy na cieście, posypujemy kruszonką.
Wstawiamy do nagrzanego pieca, 180 stopni, czas pieczenia 40minut.


W sam raz dla weekendowych gości!

Smacznego :)

11 komentarzy:

  1. uwielbiam, kiedy w domu pachnie drożdżówką!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś ostatnio właśnie tylko drożdżaki za mną chodzą...
    a jeszcze w dodatku z jabłkami z sadu... pyszota! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto właśnie roście. W sposobie wykonania jajko Ci "uciekło". :)

    OdpowiedzUsuń
  4. a kiedy dodać cukier waniliowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. "Mąkę mieszamy z cukrem.." - wtedy :)

      Usuń
  5. Witam z czego robimy tą kruszonkę na górę drożdżówki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis na kruszonkę tutaj:
      http://ja-kama-mama.blogspot.be/2013/09/babka-drozdzowa-z-mega-kruszonka.html

      Usuń
  6. wlasnie rosnie, mam nadzieje ze wyjdzie, ile czasu mniej wiecej powinno rosnac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Około godzinki.
      Trzeba zaglądać, jeśli podwoi objętość - gotowe :)

      Usuń