Szukaj na tym blogu

Obserwatorzy

sobota, 8 grudnia 2012

zupa SZCZAWIOWA z jajem

Jeśli lubicie kwaśny, intensywny smak zup, pieprznej, treściwej to propozycja dla Was :)
Pyszny szczaw, zebrany z własnego ogródka, ziemniaczki, marchewka, por, również "swoje", boskie jajo i gotowe. Wiem, że nie wszyscy jadają tę zupę, nie którzy mylą szpinakową właśnie ze szczawiową, lecz szpinak nie odda tego smaku, bo zwyczajnie nie jest kwaśny :) Pamiętam jak jeździliśmy z rodzicami w wakacje do drewnianego domku nad jeziorem. W lesie zbieraliśmy szczaw i mama gotowała tę właśnie zupkę.. pychota..
Aby zrobić taką zupkę, potrzebny nam jest oczywiście szczaw.
I tutaj jest duży problem z kupieniem dobrego szczawiu w sklepie. Te w słojach, mielone są niestety z ogonkami co powoduje, że po ugotowaniu pływają nam w zupie "nitki" - nie jadalne. Tutaj podaję przepis jak zrobić koncentrat szczawiowy w swojej kuchni :) jest doskonały!

Do gotowego bulionu wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotujemy do miękkości. Potem dodajemy szczaw (doskonały również jest świeży, pokrojony drobno w paseczki) i zaprawiamy śmietaną. Na koniec jajo ugotowane na twardo, sól, pieprz i gotowa!

U mnie dziś wszyscy zajadali w ciszy, co oznacza, że smakowało ;)

Smacznego :)

5 komentarzy:

  1. Pyszna jest zupa szczawiowa, ale latem :)
    A po przepis na koncentrat szczawiowy zajrzę, bo szukam dobrego sposobu przetrzymania go wraz ze smakiem na zimowe dni:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A nam smakuje nie zależnie od pory roku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zamiast szczawiu polecam mrożony szpinak. smakuje praktycznie tak samo jak zupa szczawiowa ale jest o wiele zdrowsza
    http://coccinellefou.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak dla mnie szczaw jest smaczniejszy, bo ma kwaśny smak a szpinak jest mdły. A szczawiowa słynie z kwaśnego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To warto wycisnac odrobine soku ze swiezej cytryny i smakuje bardzo dobrze. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń