Szukaj na tym blogu

Obserwatorzy

sobota, 28 września 2013

ŚMIETANOWIEC Z WIŚNIAMI na kruchym cieście

Witajcie!

Przepis na to ciasto podejrzałam na stronie Moje wypieki.
Lekkie ciasto na delikatnym spodzie, śmietana, nie kremówka, tylko zwykła kwaśna oraz wiśnie.
Szybkie w przygotowaniu i jakie smakowite :)
fot. Kama
 Składniki na ciasto kruche:
3 szklanki mąki pszennej
5 żółtek
250g masła
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego

Masło (zimne) siekamy razem z mąką, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy szybko ciasto.
Dzielimy na 2 części i wstawiamy do zamrażarki na 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy i przekładamy do chłodziarki na godzinę. Można też ciasto całkowicie zamrozić, ale potem trudno je zetrzeć.

Składniki na masę śmietanową:
5 białek (w temperaturze pokojowej)
1 i 1/4 szklanki cukru
1200g śmietany 18% (w temperaturze pokojowej)
2 budynie śmietankowe bez cukru, 1 opakowanie - 40g

Dodatkowo:
400g wiśni, mogą być z kompotu, mrożone, ale muszą być odsączone, bez soku

Blachę o wymiarach 33x20 wykładamy papierem do pieczenia.
Jedną część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach, można też użyć młynka do mielenia.
fot. Kama
fot. Kama
Ubijamy masę śmietankową:
białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy powoli cukier, tak by powstała gęsta, puszysta masa.
Następnie dodajemy budynie i powoli łyżka po łyżce śmietanę (śmietanę mieszamy bardzo powoli, tak by piana nie opadła).
Masę wykładamy na ciasto. Układamy wiśnie, delikatnie, by nie opadły na spód kremu.
fot. Kama
Na górę tarkujemy drugą część ciasta.
fot. Kama
Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut.

Smacznego!
fot. Kama

fot. Kama


6 komentarzy:

  1. jakie apetyczne! też bym zrobiła ale mnie jakiś leń ogarnął dzisiaj;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda extra! Chętnie zjadłabym kawałeczek do herbatki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiamy robić to ciasto, u nas mówi się na nie ,,sernik bez sera,, :))
    Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  4. dziekuje za zaproszenie.... lubię podpatrywać twoje smakowitości choc kucharka ze mnie marna :)
    serdeczności

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawy przepis, wart zapisania do kantyczki, musi być delikatny w środku, to połączenie śmietany, białek i budyniu; myślisz, że inne owoce też można wykorzystać? pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje jak lekki sernik :) podobno z brzoskwiniami smakuje równie dobrze :)

      Usuń