Szukaj na tym blogu

Obserwatorzy

środa, 29 sierpnia 2012

pyszne koreczki słodko kwaśne!

PRZE
PY
SZNE!

Zalewa słodko kwaśna, wydaje mi się, że posmakują każdemu, gdyż nie są za ostre ani za słodkie a z oferowanych składników każdy znajdzie coś dla siebie :)

4 kg ogórków (najlepiej malutkich), jeśli większe kroimy na części, ze skórką
5 papryk, różne kolory, również kroimy, może być większa kostka
cebula (ilość zależy od preferencji smakowych) kroimy w ćwiartki
czosnek, dajemy tyle ile lubimy.

Zalewa:
5 szklanek wody
3 szklanki octu 10%
5 szklanek cukru
ziele angielskie
gorczyca
pieprz, dajemy po garści

Ogórki zasypujemy szklanką soli i zalewamy 9 szklankami wody - odstawiamy na 3 godziny.
Po tym czasie zlewamy wodę i wkładamy ogórki do słoi. Następnie dokładamy papryczkę, cebulkę, czosnek. Zalewamy chłodną zalewą. Pasteryzujemy 8 min.

 SMACZNEGO!

7 komentarzy:

  1. kurcze... robiłam je parę dni temu...
    pyszne są!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robię od 3 dni i powiem, że już mam dość :)

      Usuń
  2. najlepsze te konserwanty ....:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tym samym pomyślałam ;)

      Usuń
    2. najlepsze konserwanty, których nie ma!
      ha! :)

      Usuń
  3. Zaplanowane na jutro, przepis ciut inny, zapewne zmodyfikowany przez jakąś gospodynię, ogórki krojone w plastry, bez obierania.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od wczoraj dodaję jeszcze cukinię ;)
      Również pozdrawiam!

      Usuń