Szukaj na tym blogu

Obserwatorzy

czwartek, 7 listopada 2013

ZAKRĘCONE BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI

Mięciutkie drożdżowe bułeczki, zakręcone z tarkowanymi jabłkami i cynamonem :)

Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
20g drożdży świeżych
pół szklanki mleka
1,5 łyżki masła
pół szklanki cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
2 jaja
4 jabłka
2 łyżki cynamonu

Drożdże rozdrabniamy, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki dodajemy do ciepłego mleka, mieszamy. Zostawiamy do wyrośnięcia.
Masło roztapiamy, studzimy.
Mąkę, cukier, cukier puder, jaja mieszamy, dodajemy drożdże i masło. Wyrabiamy ciasto.
Odstawiamy do wyrośnięcia.

W tym czasie ścieramy jabłka na tarce o grubych oczkach. Jabłek nie obieramy. Dodajemy cynamon, mieszamy, odstawiamy.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wykładamy ją na stolnicę oprószoną mąką. Wałkujemy cienko, wykładamy jabłka na ciasto i zawijamy w rulon. Kroimy w krążki o grubości 1 cm. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do napuszenia.
Przed pieczeniem obsypujemy płatkami masła i cukrem waniliowym.
Pieczemy 20 minut aż się zarumienią. Temperatura pieca 180 stopni.

Fajne do ciepłego mleka ;)
Smacznego :)

7 komentarzy:

  1. poproszę o dwie na podwieczorek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak smakowice wyglądaja , ale ja słyszę drożdże to odrazu mi sie odechciewa ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm lubię ciepłe drożdżóweczki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają wyśmienicie. Uwielbiam drożdżowe, jeszcze ciepłe z zimnym mlekiem.
    Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja robię z cynamonem takie , więc muszę wypróbować Twoją wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ wyglądają apetycznie, muszę spróbować koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam, przyjadę chyba do Ciebie na kurs pieczenia:)

    OdpowiedzUsuń