Szukaj na tym blogu

Obserwatorzy

środa, 27 listopada 2013

KASZA WIEJSKA Z KISZONĄ KAPUSTĄ I PULPETAMI

Szybkie proste danie, doskonałe na obiad.
Wszystko razem zapieczone: kasza, kapusta i pulpety z karkówki.
Bomba!

Składniki:
1,5 szklanki kaszy jęczmiennej wiejskiej grubej
3 duże garście kapusty kiszonej
250g zmielonej karkówki
garść suszonych grzybów
250ml bulionu warzywnego
250ml wody
1 jajo
1 łyżeczka lubczyku
pół łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka kminku
pół łyżeczki chilli lub płatków chilli

Mięso dobrze mieszamy, dodajemy jajo, sól, pieprz.
Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.

Grzyby namaczamy we wrzątku, potem siekamy drobno, wody nie wylewamy, dodamy ją do kaszy.

Kaszę płuczemy, odsączamy, wykładamy do naczynia żaroodpornego.

Dodajemy kapustę, wodę, bulion, grzyby + wodę z grzybów, przyprawy i mieszamy.
Na wierzch układamy pulpeciki.

Zapiekamy w piecu ok 40-50 minut w temperaturze 180 stopni.
Gdy pulpety się zarumienią, przewracamy je na drugą stronę.

SMACZNEGO!


7 komentarzy:

  1. kasza wiejska to jęczmienna czy pęczak? kurna nie wyedukowana jakaś jestem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasza jęczmienna wiejska gruba :D
      pęczak też może być!

      Usuń
  2. kapusta rządzi:)) pyszny obiad!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ales my sie o kapuscie "ztelepatiowaly':D

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie mów nikomu, ale ja nie lubię kaszy ;)

    OdpowiedzUsuń