Szukaj na tym blogu

Obserwatorzy

sobota, 12 października 2013

SZARLOTKA Z BUDYNIEM WANILIOWYM

Och to ciasto "chodziło" za mną już od dawna.

Przepis podejrzałam na stronie MOJE WYPIEKI co ciekawe, można go znaleźć pod uroczą nazwą: "Uśmiech teściowej" :)

Jak dla nas, przepyszne!
Kruche, wręcz chrupiące ciasto, soczyste jabłka, delikatny budyń.. mniam! :)


Składniki na ciasto:
3,5 szklanki mąki pszennej
1 jajo
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250g masła
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki śmietany gęstej 18%

Wszystkie składniki zagniatamy, dzielimy na 2 części, zawijamy w folię. Jedną część ciasta wkładamy do lodówki, drugą do zamrażarki. Chłodzimy przez 2 godziny.

W tym czasie obieramy 1/5 kg jabłek, kroimy je w ósemki.

Masa budyniowa:
2 budynie waniliowe, gotujemy wg przepisu na opakowaniu z tym, że w 750ml mleka, dodajemy 4 łyżki cukru. Masy nie studzimy.

Ciasto z lodówki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i oprószoną mąką.
Nakłuwamy widelcem, obsypujemy bułką tartą (by bułka wchłonęła wilgoć z jabłek) i układamy jabłka.
Na nie wylewamy gorący budyń i ścieramy na tarce mrożone ciasto.

Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 40minut.
Na koniec oprószamy cukrem pudrem.

Doskonałe dla zwolenników jabłek i budyniu :)

Dzięki za odwiedziny!
Kama

9 komentarzy:

  1. Ale mniam;)))) O rany!!! a ja na diecie:-(

    OdpowiedzUsuń
  2. Już wiem co będę piekła we wtorek ;) też za mną 'chodzi" ta szarlotka z budyniem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. My też uwielbiamy to połączenie.
    Czasami robimy kruche, a czasami babkę.
    Mioooodzio! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm pyszne ciasto, bardzo apetyczne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciacho jak zwykle wspaniałe :) :) Kurcze, Ty to umiesz gotować :)

    Troszkę "pospamię" u Ciebie tak w razie jakbyś była zainteresowana :)

    Serdecznie zapraszam do udziału w akcji kulinanej: Miody pitne-wróćmy do tradycji!
    Miód pitny to wspaniały trunek (idealny na chłodne jesienne i zimowe dni), niestety zapomniany :(
    Zachęcam do przygotowania potrawy lub napoju z jego udziałem oraz zgłoszenie do akcji.
    Zasady miodem płynącej akcji kulinarnej znajdziesz tu: http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/miody-pitne-wrocmy-do-tradycji

    Pozdrawiam serdecznie :)
    Kasia
    http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda przepysznie!!! muszę spróbować, pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  7. właśnie zrobiłam,siedzi w piekarniku:)

    OdpowiedzUsuń