Och to ciasto "chodziło" za mną już od dawna.
Przepis podejrzałam na stronie MOJE WYPIEKI co ciekawe, można go znaleźć pod uroczą nazwą: "Uśmiech teściowej" :)
Jak dla nas, przepyszne!
Kruche, wręcz chrupiące ciasto, soczyste jabłka, delikatny budyń.. mniam! :)
Składniki na ciasto:
3,5 szklanki mąki pszennej
1 jajo
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250g masła
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki śmietany gęstej 18%
Wszystkie składniki zagniatamy, dzielimy na 2 części, zawijamy w folię. Jedną część ciasta wkładamy do lodówki, drugą do zamrażarki. Chłodzimy przez 2 godziny.
W tym czasie obieramy 1/5 kg jabłek, kroimy je w ósemki.
Masa budyniowa:
2 budynie waniliowe, gotujemy wg przepisu na opakowaniu z tym, że w 750ml mleka, dodajemy 4 łyżki cukru. Masy nie studzimy.
Ciasto z lodówki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i oprószoną mąką.
Nakłuwamy widelcem, obsypujemy bułką tartą (by bułka wchłonęła wilgoć z jabłek) i układamy jabłka.
Na nie wylewamy gorący budyń i ścieramy na tarce mrożone ciasto.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 40minut.
Na koniec oprószamy cukrem pudrem.
Doskonałe dla zwolenników jabłek i budyniu :)
Dzięki za odwiedziny!
Kama
Ale mniam;)))) O rany!!! a ja na diecie:-(
OdpowiedzUsuńwyglada smacznie :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam ciasta z budyniem.
OdpowiedzUsuńJuż wiem co będę piekła we wtorek ;) też za mną 'chodzi" ta szarlotka z budyniem :)
OdpowiedzUsuńMy też uwielbiamy to połączenie.
OdpowiedzUsuńCzasami robimy kruche, a czasami babkę.
Mioooodzio! :)
mmm pyszne ciasto, bardzo apetyczne:)
OdpowiedzUsuńCiacho jak zwykle wspaniałe :) :) Kurcze, Ty to umiesz gotować :)
OdpowiedzUsuńTroszkę "pospamię" u Ciebie tak w razie jakbyś była zainteresowana :)
Serdecznie zapraszam do udziału w akcji kulinanej: Miody pitne-wróćmy do tradycji!
Miód pitny to wspaniały trunek (idealny na chłodne jesienne i zimowe dni), niestety zapomniany :(
Zachęcam do przygotowania potrawy lub napoju z jego udziałem oraz zgłoszenie do akcji.
Zasady miodem płynącej akcji kulinarnej znajdziesz tu: http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/miody-pitne-wrocmy-do-tradycji
Pozdrawiam serdecznie :)
Kasia
http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/
Wygląda przepysznie!!! muszę spróbować, pozdrawiam:))
OdpowiedzUsuńwłaśnie zrobiłam,siedzi w piekarniku:)
OdpowiedzUsuń