Szukaj na tym blogu

Obserwatorzy

środa, 30 października 2013

TARTA: BOCZEK, POR I DUŻO SERA

Wędzony boczek, dużo pora, sera. Wszystko zalane jajkami i zapieczone w kruchym spodzie.
Oczywiście tarta.
Ale jaka smaczna!

Przepis na kruche ciasto do tarty:
1,5 szklanki mąki pszennej
150g masła
1 łyżeczka soli
1 jajo
Zagniatamy składniki, formujemy w kulę, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na 10 minut.
Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni. Formę do tarty smarujemy grubo masłem.
Ciasto wykładamy do formy, nakłuwamy widelcem, obciążamy i zapiekamy 15 minut.
Usuwamy obciążenie i ponownie zapiekamy aż się zarumieni.

Farsz:
300g wędzonego boczku
20cm pora (biała część)
5 ziaren jałowca
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
3 jaja
150g sera żółtego startego 

Boczek kroimy w kostkę. Dodajemy por skrojony w paski, jałowiec (skruszone ziarna), gałkę. Smażymy aż por będzie miękki a boczek się zarumieni. Odcedzamy na durszlaku, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Jaja mieszamy, dodajemy sól, pieprz, ser i boczek z porem. Wykładamy na tartę.
Możemy obsypać świeżą natką pietruszki.
Zapiekamy przez 20 minut w temp. 180 stopni.

Smacznego!



4 komentarze: