farsz to pieczarki, cebulka i kapusta kiszona.
W pierwszej kolejności przygotowałam farsz.
1,5 kg pieczarek usmażyłam z 2 dużymi cebulami, pieczarki kroiłam w ćwiartki, by było szybciej, potem zmieliłam wszystko. Oczywiście dodałam do smaku sól i pieprz oraz jedno jajo.
Kapustkę podsmażyłam na wodzie, dodałam kminek, zmieliłam.
Wymieszałam z pieczarkami. Trochę farszu pieczarkowego zostawiłam do uszek oraz do pierogów z samymi pieczarkami.
Ciasto na pierogi:
3 szklanki mąki
1 szklanka gorącej wody
1 jajo
1,4 łyżeczki soki
1 łyżeczka oleju
wszystko zagniatamy. Ciasto jest bardzo mięciutkie i puszyste.
Wykrawamy koła, nakładamy farsz, zalepiamy i gotowe :)
Ciasto na uszka:
1kg mąki
pół litra gorącej wody
pół łyżeczki soli
łyżka oleju
zagniatamy ciasto, wałkujemy, wykrawamy koła wielkości koła, średnica 5cm.
Nakładamy farsz, zalepiamy jak pierożki, boki zawijamy. Gotujemy 4 minutki.
długi i owocny dzień :)
aaaa.....
pada śnieg!
Kamila, jesteś królową kuchni i tytanem pracy, i wulkanem energii, i optymizmu :)!!!! (żebym ja miała takiego pałera...mam tylko czasami:) ) Wszystkiego najlepszego z okazji Świąt!!!
OdpowiedzUsuńKrysiu, ile komplementów, kochana, dziękuję, ale chyba troszkę przesadzasz ;)
OdpowiedzUsuńRównież życzę spokojnych, pogodnych świąt i mnóstwo prezentów! Buziaki dla J&M :*