Szukaj na tym blogu

Obserwatorzy

niedziela, 27 listopada 2011

schabik w porach

Przepis podejrzałam u Kasi, tylko, że koleżanka nie opisała dokładniej ile przypraw użyć przy tworzeniu zalewy do mięska...
 zrobiłam więc po swojemu i wyszło pycha!

Kilogram schabu namoczyłam na jedną dobę w zalewie z 3 łyżek słodkiej papryki, łyżki majeranku i kminku, dałam też łyżkę soli, 1/4 łyżeczki pieprzu i tyle samo dałam chilli. Podlałam olejem, chwilę nacierałam a na koniec obsypałam czosnkiem, 2 ząbki (duże).

Piekłam 1,5 godziny w150stopniach w naczyniu żaroodpornym, schabik wcześniej obłożyłam grubo skrojonym porem.

 Smakuje naprawdę nieźle, jest soczysty i ma ostry smak.




4 komentarze:

  1. Koleżanka Ci odpisała ile przyprawów dała :-) Proporcje bardzo zbliżone używałam, tyle że mniej chili bo mój dzieć ostrego nie lubi. Pięny Ci wyszedł :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, widziałam, tylko o soli kuleżanka zapomniała :D piękny, piękny, taki jak Twój :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak nie u Kasika to tu u Ciebie...ciagle sie gdzies obijam o ten pysznie wygladajacy schabik:-) Chyba go w koncu wezme i popelnie:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kasiu, do dzieła!
    Warto!

    OdpowiedzUsuń