Szukaj na tym blogu

Obserwatorzy

sobota, 2 listopada 2013

TARTALETKI Z KREMEM CZEKOLADOWYM

Prosty, klasyczny deser.
Kto nie lubi?

Kruche ciasteczko wypełnione słodką czekoladą :)

Składniki na ciasto kruche:

3 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki krupczatki
1 jajo
2 żółtka
250g masła
2 łyżki gęstej śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru pudru

Składniki dokładnie łączymy, ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na godzinę.

Po godzinie, ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką.
Wałkujemy ciasto, wykrawamy koła i nakładamy do foremek (u mnie silikonowe).
Pieczemy 20minut w temperaturze 180 stopni, aż się zarumienią.



Krem czekoladowy*:

100ml śmietany kremówki 36%
100g czekolady mlecznej
łyżka masła

Śmietanę podgrzewamy, dodajemy masło, czekoladę, roztapiamy.
Wykładamy do ciasteczek, wstawiamy do lodówki na pół godziny, by krem lekko zastygł.

* proporcje kremu podane są na połowę ciasta.


 Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. Wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo je lubię są pyszne i eleganckie

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak zwykle, u Ciebie, ślinka cieknie:) Ja lubię też takie babeczki z masą kajmakową.:)

    OdpowiedzUsuń