Zupa grzybowa, jak dla mnie najlepsza właśnie z maślaków.
Na bulionie z żeberek z dużą ilością warzyw: marchewką, selerem, porem, pietruszką, ziemniakami.
Z aromatycznym jałowcem, koperkiem i zaprawiona gęstą śmietaną.
To jest to!
fot. Kama |
1kg żeberek wieprzowych
2 duże marchewki
1 duży seler
1 duży por
2 duże pietruszki
4 ziarna jałowca
3 łyżki posiekanego koperku
Gdy mięsko będzie mięciutkie, dodajemy pół kg oczyszczonych maślaków.
Dodajemy 3 duże ziemniaki skrojone w kostkę, gotujemy ok pół godziny.
Doprawiamy solą, pieprzem i śmietaną.
Smacznego!
Akcja na Durszlaku:
Uwielbiam zupę grzybową. Najlepsza jest ta, którą zrobi mój mąż ;)
OdpowiedzUsuńAle apetyczna ta Twoja zupa. Aż tutaj pachnie :)
OdpowiedzUsuńZupka grzybowa....mmmm... juz czuje ten cudny zapach! Znowu kusisz cudnymi przepisami a ja sniadania jeszcze nie jadlam:)
OdpowiedzUsuńO mamo...a ta znowu grzyby...ktore ja tak uwieeeeelbiam!:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam
OdpowiedzUsuńniby żadnych wartości nie ma ta zupa ....ale ja UWIELBIAM grzybową
OdpowiedzUsuńKocham grzyby w każdej postaci ! :)
OdpowiedzUsuńja chyba ze 100 lat nie jadłam grzybowej, ale smaku narobiłaś:)
OdpowiedzUsuńOj i u nas ostatnio była. Właśnie z maślaczków, bo tato mój nazbierał w swoim ogródkowym mini lesie, a że już w tym roku posmakował grzybków, to podarował nam. Pychaśne były :)
OdpowiedzUsuńMmmm... aż u mnie zapachniało! :))
OdpowiedzUsuńPycha!
OdpowiedzUsuńDziękuję za dołączenie do akcji :) Pozdrawiam:)