Smakowity kąsek!
Składniki:
pół główki sałaty lodowej
150g szpinaku, najlepiej młodego, typu Baby
100g boczku wędzonego
pierś kurczaka
100g twardego żółtego sera
3 kromki pieczywa
Sałatę kroimy, mieszamy ze szpinakiem.
Pierś kurczaka kroimy na paski, doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem (1łyżeczka), sokiem z połowy cytryny. Obsmażamy na kolor złoty.
Boczek również obsmażamy, układamy na ręczniku papierowym, by odsączyć tłuszcz.
Pieczywo (wykorzystałam żytnie ze słonecznikiem), kroimy w drobną kostkę (bez skórek), obsmażamy chwilkę na oliwie.
Mięsko układamy na szpinaku i sałacie, obsypujemy grzankami i na górę dajemy potarkowany ser.
Polewamy dipem musztardowym.
1łyżka musztardy
100g jogurtu naturalnego
sól, pieprz
odrobina oliwy czosnkowej
dokładnie mieszamy składniki i gotowe.
wow! jaka apetyczna! aż ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńZjadłam wszystko oprócz szpinaku.
UsuńNie przepadam ;)
a ja się dzisiaj nie będę zachwycała ;p nie lubię (delikatnie mówiąc) szpinaku ;)
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja ;) albo nie umiem przyprawić, albo zwyczajnie nam razem nie po drodze ;) ale ciągle go próbuję z myślą, że jednak mi posmakuje ;)
OdpowiedzUsuńhttp://polki.pl/kuchnia_salatki_przepis.html?cbr_id=10115 Przepis Ani Stelmach
OdpowiedzUsuńPrzepis pani Ani Starmach :)
Usuń