Szukaj na tym blogu

Obserwatorzy

czwartek, 15 sierpnia 2013

co za zapach!

Pieczone pomidory z czosnkiem, cebulką.... i również pieczone, ale jabłka :)
Kto tego nie lubi? ;)

Co za zapach unosił się po kuchni!

 Pomidorki kroimy na ćwiartki, wykrawamy środki, dodajemy cebulkę pokrojoną w piórka, dałam dużo, bo lubimy no i czosnek również skrojony w plasterki. Sól, pieprz, oliwa z oliwek i heja do pieca! 170 stopni, jakieś 40 minut. Ale podglądajcie, mają się ładnie zapiekać, ale nie przypiekać ;)
Potem do słoja, pasteryzujemy ok 8 minut. Można też zamrozić, jak kto woli :)
Doskonałe do sosu spaghetti, pizzy czy zupki pomidorowej :)

A na deser dziś TARTA JABŁKOWA Z TYMIANKIEM  :)
Spód to ciasto kruche.
Na formę 25x25

1/5 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
1 jajo
125 g masła
szczypta soli

Mąkę i masło siekamy, rozdrabniamy palcami by powstały maluśkie grudki jak piasek, dodajemy cukier, jajo, sól i szybko wyrabiamy. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na pół godzinki.

6 jabłek, kwaśnych obieramy ze skórki, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki, cienko.
Skrapiamy sokiem z cytryny.

Formę do tarty smarujemy grubo masłem. Wykładamy ciasto, nakłuwamy widelcem i układamy jabłka jak dachówki. Polewamy miodem lub obsypujemy cukrem oraz startym masełkiem.

Do pieca na 40 minut, temperatura 170 stopni. Na 5 minut przed końcem pieczenia obsypujemy tymiankiem i zapiekamy na złoty kolor. 

Mniam!
 Pozdrawiam z chłodnych i baaaardzo kapryśnych pogodowo Mazur! :)


10 komentarzy:

  1. przepis na ten sos pomidorowy jest fantastyczny! teraz gdy pomidory sa najlepsze i najtańsze tylko korzystać zostaje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pyszny! Na razie robię ze swoich, ale pewnie kupię jeszcze i zrobię na zapas tego sosu, bo na zimę będzie jak znalazł :)

      Usuń
  2. Nigdy nie jadłam tarty jabłkowej z tymiankiem :) \muszę to nadrobić . pozdrawiam Iza

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też robiłam pierwszy raz.
      Połowę tylko zrobiłam z tymiankiem, reszta była bez ;)

      Usuń
  3. Idealny!
    Przyda się, bo w tym roku pomidory nieźle obrodziły! :)
    A uwielbiam wszystko, co pomidorowe. :))

    OdpowiedzUsuń
  4. to ja jednak się skusze chyba na ten sos pomidorowy i zrobie do sloików, mimo że w tym roku miałam nic nie robić ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witaj, świetny pomysł na pomidorki, jeszcze tak nie próbowała. Widać człowiek się uczy całe życie:)pozdrawiam Monika

    OdpowiedzUsuń
  6. Keep this going please, great job!

    Here is my web site tabletki na odchudzanie ranking

    OdpowiedzUsuń