Szukaj w tym blogu

Ładowanie...

Obserwatorzy

środa, 11 stycznia 2012

dietetycznie - pulpety w sosie jogurtowo koperkowym

Pierś z kurczaka lub indyka (pół kg), mielimy.
Doprawiamy do smaku, dodajemy jajko oraz otręby - 3 łyżki.
Mieszamy.

Formujemy kulki, obtaczamy w mące pp i wrzucamy do wrzątku z dodatkiem liścia laurowego i kostki rosołowej.

Chwilę gotujemy.
Sos:
pół szklanki jogurtu naturalnego mieszamy ze świeżym koperkiem i pieprzem. Dokładnie mieszamy by nie było grudek. Dodajmy do wywaru z pulpetami. Jeśli lubimy gęsty sos, możemy zagęścić go mąką, ale z pełnego przemiału.

Do tego wyśmienicie smakuje kasza jaglana, najlepiej z dużą ilością błonnika. Moja ulubiona to ta z firmy Sante (otręby owsiane także kupuję tej firmy).
Surówka? Świetnie pasuje coś na ostro. Wybrałam sałatkę z ogórków w sosie chilli.

Smakuje pysznie :)


1 komentarz: