Szukaj na tym blogu

Obserwatorzy

wtorek, 5 listopada 2013

RYBA ZAPIEKANA W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM Z SELEREM I MARCHEWKĄ

Witajcie!

Oj długo zabierałam się do tej rybki :)
Jakoś czasu brakowało, ale wreszcie przyszedł i na nią czas ;)

Filety z mintaja zamoczone w gęstym cieście naleśnikowym z płatkami marchewki i selera.
Nie smażymy ich, tylko zapiekamy z dodatkiem oliwy z oliwek.
Pychota!


Przygotowanie:

Filety z mintaja (500g) solimy, pieprzymy, skrapiamy sokiem z cytryny.
Robimy tradycyjne ciasto naleśnikowe, tylko ma być gęste jak śmietana.
Na taką porcję ryby zrobiłam ciasto z 2 jajek, plus oczywiście mąka, mleko, szczypta soli.
1 średnią marchewką i 1 średniego selera starłam na tarce o grubych oczkach.
Dodałam do ciasta, wymieszałam, dobrze posoliłam, popieprzyłam.

Rybkę maczałam w cieście, układałam w naczyniu żaroodpornym, blisko obok siebie. Na wierzch wylałam resztę ciasta. Skropiłam oliwą z oliwek i wstawiłam do piekarnika na 30minut, temp. 180 stopni.

Doskonała! A seler i marchewka tworzą tutaj super duet :)
Smacznego!

4 komentarze:

  1. świetne! muszę tak zrobić kiedyś:) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. już wiem czym powitam mojego męża po powrocie z arabskiej ziemi :)
    rewelacja!

    OdpowiedzUsuń