Szukaj na tym blogu

Obserwatorzy

środa, 6 listopada 2013

GRILLOWANE STEKI WOŁOWE NA PIKANTNYM SOSIE Z RYŻEM BASMATI

Świetna propozycja na obiad:
grillowane steki wołowe, wcześniej lekko marynowane z solą, pieprzem i kolendrą.
Ułożone na sosie z pomidorów, papryki, czosnku, cebulki, imbiru, jabłka.
A, by danie było sycące idealny do tego będzie ryż basmati.

Do dzieła :)

Składniki:
4 plastry polędwicy wołowej (1,5 cm grubości)
1 szklanka ryżu basmati (2 woreczki)
2 papryki: żółta i czerwona
800ml pomidorów w zalewie, czyli 2 puszki
1 jabłko
1 cebula
2 ząbki czosnku
imbir, wielkości orzecha włoskiego
sól, pieprz, łyżeczka kolendry, szczypta płatków chilli, 2 szczypty papryki słodkiej w proszku
2 liście laurowe

Mięso:
Wołowinę myjemy. Suszymy, wykładamy na drewnianą deskę. Przyprawiamy solą, pieprzem, kolendrą (ziarna należy pokruszyć), skrapiamy oliwą z oliwek. Lekko przyciskamy dłonią (to zamiast tłuczka ;) Odstawiamy.

Sos:
Rozgrzewamy patelnię (u mnie wok), wlewamy łyżkę oliwy z oliwek.
Dodajemy skrojoną w piórka cebulkę, imbir (obrany ze skórki) i czosnek skrojony w kostkę oraz liście laurowe. Chwilę smażymy.
Jabłko kroimy w większą kostkę, paprykę w paski, wrzucamy na patelnię, mieszamy z cebulką i resztą.
Smażymy ok 2 minut i zalewamy pomidorami.
Dusimy ok 10minut, przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy płatki chilli.

Ryż:
Ryżu nie gotujemy w workach. Wysypujemy, płuczemy chwilkę pod zimną wodą.
1 szklankę ryżu zalewamy 2 szklankami wody. Solimy, gotujemy aż ryż będzie miękki a woda odparuje.

Steki:
patelnię grillową nagrzewamy, wrzucamy mięso (bez tłuszczu) i smażymy każdy kawałek po 5 minut z każdej ze stron.

Na talerz wykładamy ryż na to szczypta papryki słodkiej. Ryż basmati jest wspaniały! Pachnie bosko!
Obok sos i na sosie układamy mięso.

Wspaniałe smaki :)

Sos idealnie się sprawdzi do samego ryżu. Myślę, że dobrze będzie się komponował również z kurczakiem czy indykiem.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Ostatnio wołowinę jadłam mając 13 lat ;) Ale przepis zachęcający może zastąpię mięso wołowe polędwicą wieprzową ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. mój mąż chętnie by taki stek zjadł:) muszę się rozejrzeć za wołowiną!

    OdpowiedzUsuń