Szukałam przepisu na chałkę cynamonową. Kiepsko z wynikami, więc postanowiłam spróbować sama ;)
Efekt?
Chrupiąca skórka i cynamon, dużo cynamonu :)
Przepis podstawowy identyczny jak na CHAŁKĘ Z WANILIĄ tyle, że gdy już ciasto wyrośnie, dzielimy je na 3 części i każdy kawałek dokładnie smarujemy roztopionym masłem i porządnie obsypujemy cukrem z cynamonem (2 łyżki cukru i 2 łyżki cynamonu). Wiążemy w warkocz i odstawiamy do napuszenia :)
Urosła ogromniasta ;)
Przed pieczeniem posmarowałam ją jajkiem rozmieszanym z mlekiem i jeszcze podsypałam mieszanką cukru i cynamonu :)
Smacznego :)
Chałka to absolutnie smak mojego dzieciństwa! Z przyjemnością zrobiłabym taką cynamonową wersję :)
OdpowiedzUsuńwow, jaki warkocz! ale bym się wgryzła, kocham cynamon:))
OdpowiedzUsuńI zapewne najlepiej smakuje tuż po wyjęciu z piekarnika :)
OdpowiedzUsuńJak to mowia: dobrej gospodyni wszystko w rekach wyrosnie...:))
OdpowiedzUsuńAz czuje zapach cynamonu kiedy ty to wszystko robisz ::
OdpowiedzUsuń