Szukaj na tym blogu

Obserwatorzy

wtorek, 1 października 2013

CHAŁKA CYNAMONOWA

Witajcie :)

Szukałam przepisu na chałkę cynamonową. Kiepsko z wynikami, więc postanowiłam spróbować sama ;)
Efekt?
Chrupiąca skórka i cynamon, dużo cynamonu :)
Przepis podstawowy identyczny jak na CHAŁKĘ Z WANILIĄ tyle, że gdy już ciasto wyrośnie, dzielimy je na 3 części i każdy kawałek dokładnie smarujemy roztopionym masłem i porządnie obsypujemy cukrem z cynamonem (2 łyżki cukru i 2 łyżki cynamonu). Wiążemy w warkocz i odstawiamy do napuszenia :)

Urosła ogromniasta ;)
 Przed pieczeniem posmarowałam ją jajkiem rozmieszanym z mlekiem i jeszcze podsypałam mieszanką cukru i cynamonu :)

Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. Chałka to absolutnie smak mojego dzieciństwa! Z przyjemnością zrobiłabym taką cynamonową wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam :) Serdecznie zapraszam na mojego bloga o gotowaniu :) http://kulinarnerewolucjeanette.blogspot.com/

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wow, jaki warkocz! ale bym się wgryzła, kocham cynamon:))

    OdpowiedzUsuń
  4. I zapewne najlepiej smakuje tuż po wyjęciu z piekarnika :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak to mowia: dobrej gospodyni wszystko w rekach wyrosnie...:))

    OdpowiedzUsuń
  6. Az czuje zapach cynamonu kiedy ty to wszystko robisz ::

    OdpowiedzUsuń