Szukaj na tym blogu

Obserwatorzy

piątek, 17 stycznia 2014

PSTRĄG PIECZONY W MAŚLE CZOSNKOWYM

Przepyszna rybka, delikatne mięsko, idealnie uduszone w maśle z czosnkiem.
Na koniec porządnie podpiekamy, by skórka była chrupka i gotowe!

Składniki:

3 pstrągi
1 duża cytryna
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
150g masła klarowanego

Ryby dokładnie myjemy, suszymy. Nacieramy solą, pieprzem z zewnątrz i w środku. Skrapiamy sokiem z połowy cytryny, również w środku. Do środka wkładamy po grubym plastrze cytryny.
Masło podgrzewamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Blachę wykładamy folią spożywczą. Układamy rybę, polewamy masłem.
Przykrywamy folią spożywczą.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut, potem zdejmujemy folię i podpiekamy jeszcze przez 10-15minut.

Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami, frytkami lub pieczywem czosnkowym.
Pychota :)

6 komentarzy:

  1. Muszę zrobić,wyglądają pysznie,lubię ryby jak to jeziorowa dziewczyna.Kamciu Mój wyczyścił kompa i nie mogę trafić na Twojego bloga ,jesli możesz napisz do mnie adresik na poczte.Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowny jest pstrąg w masełku czosnkowym i nie tylko :) Uwielbiam pstrąga, ale mój Wojtek musi go pozbawić głowy bo inaczej nie daje rady ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie zjedliśmy... Pychota, najlepszy pstrąg jakiego jadłam. Tylko mi się tak nie zrumienił-chyna dałam za dużo masła.

    OdpowiedzUsuń
  4. my też lubimy takie rybki, latem często pieczemy na grillu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja niedawno pierwszy raz jadłam pstrąga hodowlanego - pyszne mięsko - zwarte i małoościste :)

    OdpowiedzUsuń