PRZE
PY
SZNE!
Zalewa słodko kwaśna, wydaje mi się, że posmakują każdemu, gdyż nie są za ostre ani za słodkie a z oferowanych składników każdy znajdzie coś dla siebie :)
4 kg ogórków (najlepiej malutkich), jeśli większe kroimy na części, ze skórką
5 papryk, różne kolory, również kroimy, może być większa kostka
cebula (ilość zależy od preferencji smakowych) kroimy w ćwiartki
czosnek, dajemy tyle ile lubimy.
Zalewa:
5 szklanek wody
3 szklanki octu 10%
5 szklanek cukru
ziele angielskie
gorczyca
pieprz, dajemy po garści
Ogórki zasypujemy szklanką soli i zalewamy 9 szklankami wody - odstawiamy na 3 godziny.
Po tym czasie zlewamy wodę i wkładamy ogórki do słoi. Następnie dokładamy papryczkę, cebulkę, czosnek. Zalewamy chłodną zalewą. Pasteryzujemy 8 min.
SMACZNEGO!
kurcze... robiłam je parę dni temu...
OdpowiedzUsuńpyszne są!!!
Ja robię od 3 dni i powiem, że już mam dość :)
Usuńnajlepsze te konserwanty ....:)
OdpowiedzUsuńo tym samym pomyślałam ;)
Usuńnajlepsze konserwanty, których nie ma!
Usuńha! :)
Zaplanowane na jutro, przepis ciut inny, zapewne zmodyfikowany przez jakąś gospodynię, ogórki krojone w plastry, bez obierania.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Od wczoraj dodaję jeszcze cukinię ;)
UsuńRównież pozdrawiam!