Ciasto bardzo kremowe, mięciutkie, delikatne.
Bez pieczenia, przygotowuje się je bardzo szybko i równie szybko znika z talerza :)
Przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki
Składniki:
1,5 paczki krakersów
4 paczki herbatników
2 budynie waniliowe - można ugotować wg tego przepisu
1l śmietany kremówki 30%
400g kajmaku
50g gorzkiej czekolady
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 2/5 szklanki gorącej wody
750ml mleka + 4 łyżki cukru - do budyniu
Budyń gotujemy, wg przepisu na opakowaniu, tyle, że dodajemy mniej mleka.
Blachę o rozmiarach 25x35 wykładamy papierem do pieczenia.
Wykładamy herbatniki i na to budyń.
Na budyń krakersy.
500ml śmietany ubijamy, dodajemy zimny kajmak i połowę tężejącej zimnej żelatyny. Miksujemy.
Wykładamy na krakersy, tylko budyń musi być już zupełnie zimny.
Na wierzch układamy krakersy.
Resztę śmietany ubijamy, dodajemy 1 łyżkę cukru pudru i żelatynę. Wykładamy na krakersy.
Obsypujemy startą czekoladą.
Chłodzimy minimum przez noc, by ciastka zmiękły.
Pyszne!
Mniam ... wygląda pięknie, oj zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam serdecznie do mnie
uwielbiam takie ciasta :) pyszności !
OdpowiedzUsuńmmmm pychotka
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda wyśmienicie jakbym się dorwała pół blachy by zniknęło;)
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczne ciacho, chętnie bym zjadła! dobrze, że udało Ci się pozbyć wirusa:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam je !! Jest bardzo słodkie, ale znika bardzo szybko :)
OdpowiedzUsuńAle pyszotka! Lubię te przepisy "bez pieczenia":)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie!
OdpowiedzUsuńMoja mama robiła podobne. :))
Dobrze,że już nie ma tego wirusa.
OdpowiedzUsuńKorzystam z przepisów,ostatnio karpatka wyśmienita.Krem smaczny i bez żółtek,jak w innych przepisach.
Pozdrawiam i dziękuję za dzielenie się z nami dobrymi przepisami.
Katarzyna
Dziękuję bardzo za miłe słowa :)
Usuńprzepysznie wygląda, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńA my nie wyczuliśmy tych krakersów :) myślę, że ze słodkimi krakersami to byłaby mega słodycz ;) ach z tym smakiem to jest różnie, jednemu posmakuje ze słonym akcentem a drugiemu nie :)
OdpowiedzUsuń