Duszona na maśle z odrobiną cebuli smakuje wspaniale.
Uwielbiamy!
Warto sypnąć na koniec świeżą pietruszką - zapach i ten smak...
Składniki:
marchewka, najlepiej młoda, użyłam 8 sztuk
3 łyżki dobrego masła
1/3 szklanki wody
mała cebula
sól, pieprz, łyżeczka papryki słodkiej
garść świeżej pietruszki drobno posiekanej
Marchewkę czyścimy, kroimy w dość cienkie krążki.
Cebulę kroimy w małą kostkę.
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy marchewkę i cebulkę.
Jak zacznie wrzeć, dodajemy wodę.
Przyprawiamy, dusimy pod przykryciem 10-15minut, sprawdzamy miękkość marchewki.
Na koniec obsypujemy pietruszką.
Pyszne!
mogłabym taką jeść codziennie:)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń