Trudno im się oprzeć :)
Przepis na to ciasto znalazłam w Małej Cukierence.
Pyszne ciasto, delikatny biszkopt na bazie mąki ziemniaczanej a krem jogurtowy lekki, nie za słodki i lekko truskawkowy. Góra ciasta pełna truskawek i galaretki truskawkowej.
Jest mega truskawkowo!
Składniki na biszkopt:
6 jaj, powinny mieć temperaturę pokojową
1 szklanka mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Oddzielamy żółtka od białek.
Ubijamy pianę z białek aż będzie puszysta. Dodajemy powoli cukier (również waniliowy), ubijamy aż masa będzie gęsta i pulchna.
Potem kolejno żółtka, przesiane mąki, lecz mąkę mieszamy już bardzo delikatnie. Na końcu proszek do pieczenia.
Blachę o wymiarach 35x45 wykładamy papierem do pieczenia.
Wylewamy ciasto, pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 40minut.
Gotowe ciasto studzimy, kroimy na 2 blaty.
Krem jogurtowy:
750g jogurtu naturalnego bez cukru 0% tłuszczu
3 łyżki cukru pudru
250ml śmietany kremówki 36%
300g truskawek drobno posiekanych
2 galaretki truskawkowe
Jogurt mieszamy z cukrem.
Galaretki rozpuszczamy w 700ml gorącej wody, studzimy, dodajemy do jogurtu jak będzie tężeć.
Na koniec ubijamy kremówkę, dodajemy do masy, mieszamy razem z truskawkami.
Jeśli będzie rzadka, odstawiamy do lodówki - stężeje.
Blaty nasączamy musem z truskawek:
200g truskawek rozdrabniamy blenderem, dodajemy 2 łyżki wody, mieszamy.
Pierwszy blat wkładamy do blachy, nasączamy, wykładamy połowę kremu jogurtowego.
Kolejno drugi blat, nasączamy, wykładamy resztę kremu.
Na górze układamy gęsto truskawki pokrojone w plastry.
2 galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 600ml gorącej wody. Tężejącą wylewamy na owoce.
Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Polecam!
sezon w pełni,a ja w przeciwieństwie do Ciebie jeszcze nie upiekłam ciasta :))
OdpowiedzUsuńŚlinka mi pociekła :-)
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić koniecznie.