Super propozycja na grilla, bardzo szybkie w przygotowaniu i równie szybko znikają z talerza :)
Ważne, by dobrze je podpiec, muszą być gorące, chrupiące i rumiane.
Podałam z bagietką i masłem czosnkowym oraz koniecznie z zimnym piwem!
Składniki:
krewetki 200g
3 ząbki czosnku
natka pietruszki (świeża (garść) lub suszona (1łyżeczka)
olej rzepakowy
sól, pieprz
Krewetki dokładnie myjemy. Jeśli nie są oczyszczone, czyścimy.
Czosnek obieramy z łupin, przepuszczamy przez praskę lub drobno siekamy.
Dodajemy do krewetek, mieszamy, potem kolejno olej, pietruszkę, przyprawy.
Odstawiamy do lodówki na pół godziny.
Nadziewamy na patyczki do szaszłyków lub na wykałaczki.
Podajemy z chrupiącą podpieczoną na grillu bagietką, smarujemy masłem czosnkowym i gotowe!
Przepis na masło czosnkowe:
dobrej jakości masło dokładnie rozcieramy z posiekanym czosnkiem.
Odstawiamy do lodówki na pół godziny. Możemy posolić do smaku.
Ilość czosnku zależy od preferencji, my lubimy ostro, więc na 2 łyżki masła daję 3 ząbki.
Smacznego!
Mój Patryk uwielbia krewetki , chyba będę musiała mu je zrobić :)
OdpowiedzUsuń