Szukaj na tym blogu

Obserwatorzy

środa, 8 lutego 2012

żyto, owies i pszenica

Kupiłam dziś zarodki pszenne. W sklepie na szybko doczytałam ich cudowny skład!

















Dla porównania wzięłam jeszcze otręby owsiane i żytnie. Wygląda to tak:

                  Z.P.                           O.Ż.                O.O.
 
w 100g:
białko         27,5                           15                   18
węgle          31,5                           26                  45,6
tłuszcz           9,4                             4,3                 7,7
błonnik        14                              39                    9
magnez      314                            300                134
żelazo            9                                 9,5                8

witaminy
E 15,1         
B1 2,1
B2 0,53
PP 6,3
B6 2,5

Z.P. - zarodki pszenicy
O.Ż. - otręby zytnie
O.O.- otręby owsiane

hmmmmm zarodki prezentują się świetnie :) a otręby żytnie, to już w ogóle ;)

Owsianka idzie na razie w odstawkę, wypróbuję zarodki pszenne, ten magnez, żelazo i witaminy - zachęcają :)

Kilka lat pracowałam przy analizie ziaren zbóż. W laboratorium. Gluten, liczba opadania i inne ciekawe rzeczy. Oj gdybym wtedy wiedziała, że zarodki pszenne, żyto i owies mają takie cudowne właściwości odżywcze...... haha 
wiem, że Marta z "SUPROSU" podczytuje mnie tutaj ;) buziaczki kochana i pozdrowienia dla całej ekipy!

1 komentarz:

  1. ja ostatnio odkryłam jaglankę czyli kasze jaglaną - jak wrócę do domu to porównam właściwosci :)

    OdpowiedzUsuń