Bardzo szybkie i zdrowe danie.
Szpinak smakuje obłędnie w połączeniu z ricottą. Do tego chrupka pierś kurczaka, makaron, trochę startego żółtego sera i gotowe :)
Składniki:
1 pierś kurczaka
500g szpinaku
ser ricotta 250g
makaron
ser żółty tarty, u mnie parmezan
1 duży ząbek czosnku
Pierś myjemy, kroimy w małą kostkę, doprawiamy ulubioną przyprawą, u mnie sól, pieprz, papryka słodka. Marynujemy z 15minut.
Szpinak myjemy, kroimy w paski.
1 duży ząbek czosnku siekamy drobno, wrzucamy na gorącą oliwę, chwilę smażymy.
Dodajemy szpinak, dusimy.
Następnie dodajemy ricottę, dokładnie mieszamy, dusimy. Przyprawiamy solą, pieprzem.
Mięso smażymy na złoto na patelni grillowej, bez tłuszczu.
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Gotowe składniki wykładamy do miseczek. Makaron, obok szpinak a na wierzch kurczak i góra sera :) Wszystko razem mieszamy i smakujemy :)
Pyszne :)
Apetycznie wygląda :) Ale ja nie cierpię szpinaku :P pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTeż nie lubiłam!
UsuńTrzeba go dobrze doprawić, wtedy jest pyszny :)
to coś idealnego dla mnie :) uwielbiam szpinak :)
OdpowiedzUsuńdla mnie rewelacja, wszystko mi tu smakuje:))
OdpowiedzUsuń