Szukaj na tym blogu

Obserwatorzy

poniedziałek, 17 marca 2014

BISZKOPT Z KREMEM POMARAŃCZOWYM I BITĄ ŚMIETANĄ

Bardzo "wypasione" ciasto ;)
Delikatny biszkopt, krem z soku pomarańczowego łamie trochę słodycz i oczywiście bita śmietana.
Idealne na urodziny, imieniny.. spróbujcie :)

Składniki:

Przepis na biszkopt:   tutaj klik

Krem pomarańczowy:
1litr soku pomarańczowego
2 budynie śmietanowe
cukier, wg uznania
3 pomarańcze lub mandarynki z puszki


Bita śmietana:
1l śmietany kremówki 36% dobrze schłodzonej
250g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru

Biszkopt nasączamy herbatą lub wodą z cytryną.

Budyń gotujemy wg przepisu na opakowaniu, tyle, że zamiast mleka dodajemy sok. Słodzimy wg uznania.

Gorący budyń wykładamy na biszkopt.
Na górę układamy pomarańcze lub mandarynki. Jak nie lubicie, można pominąć.

Bitą śmietanę, dobrze schłodzoną, miksujemy na puch. Dodajemy po łyżce serek, cukier puder.
Wykładamy na pomarańcze.
Chłodzimy ok pół godzinki i gotowe :)


3 komentarze:

  1. Wpisuję się na listę obserwatorów bloga i zapraszam do siebie :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. O kurczaki!
    Świetny przepis, muszę wypróbować! :))
    Uściski :*

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis pokazałaś o 3 dni za późno ;) Ale nic straconego do następnych urodzin odhaczę sobie przepis . pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń