Uwielbiam takie połączenie!
Kruchy delikatny spód, pyszny krem, bita śmietana i chrupiące soczyste owoce.
Przepis podejrzałam na stronie MOJE WYPIEKI i jak zwykle, nie zawiodłam się, wyszła boska!
Składniki:
Ciasto kruche:
130g masła
175g mąki pszennej
1 żółtko
35ml mleka
pół łyżeczki soli
1 łyżka cukru pudru
Żółtko, mleko musi mieć temperaturę pokojową.
Zagniatamy raz dwa ciasto, zawijamy w folię, odstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Piekarnik nagrzewamy do 220stopni. Formę do tarty smarujemy masłem, oprószamy mąką. Ciasto wałkujemy na grubość 3mm i wykładamy nim formę. Nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, obciążam i wkładamy do piekarnika, ale wcześniej obniżamy temperaturę do 200stopni. Tak pieczemy przez 15 minut, potem ściągamy obciążenie, papier i pieczemy przez kolejne 10 minut aż ciasto się zarumieni.
Krem z białej czekolady:
100g białej czekolady
130ml śmietany 40% tłuszczu
250g serka mascarpone
Śmietana i serek muszą być dobrze schłodzone.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy po łyżce serek i mieszamy drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy czekoladę, mieszamy.
Krem wykładamy na ostudzone ciasto (możemy posmarować wcześniej konfiturą jagodową). Wkładamy do lodówki.
Krem z bitej śmietany:
300ml śmietany 40% tłuszczu
3 łyżki cukru pudru
Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier.
Gęstą masę wykładamy na krem z białej czekolady.
Wierzch ciasta dekorujemy borówką amerykańską lub jagodami. Dodatkowo można pokruszyć na górę bezę.
Przepyszne ciasto!
Robiłam już tą tartę, jest cudownaaaa:) Jak to moi domownicy mówią raj w gębie ;P
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie! :)
OdpowiedzUsuń