Szukaj na tym blogu

Obserwatorzy

sobota, 15 lutego 2014

TARTA NIEBO - KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY, BITA ŚMIETANA I BORÓWKA AMERYKAŃSKA

Uwielbiam takie połączenie!
Kruchy delikatny spód, pyszny krem, bita śmietana i chrupiące soczyste owoce.
Przepis podejrzałam na stronie MOJE WYPIEKI i jak zwykle, nie zawiodłam się, wyszła boska!

Składniki:

Ciasto kruche:
130g masła
175g mąki pszennej
1 żółtko
35ml mleka
pół łyżeczki soli
1 łyżka cukru pudru
Żółtko, mleko musi mieć temperaturę pokojową.

Zagniatamy raz dwa ciasto, zawijamy w folię, odstawiamy do lodówki na 2 godziny.

Piekarnik nagrzewamy do 220stopni. Formę do tarty smarujemy masłem, oprószamy mąką. Ciasto wałkujemy na grubość 3mm i wykładamy nim formę. Nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, obciążam i wkładamy do piekarnika, ale wcześniej obniżamy temperaturę do 200stopni. Tak pieczemy przez 15 minut, potem ściągamy obciążenie, papier i pieczemy przez kolejne 10 minut aż ciasto się zarumieni.

Krem z białej czekolady:
100g białej czekolady
130ml śmietany 40% tłuszczu
250g serka mascarpone
Śmietana i serek muszą być dobrze schłodzone.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy po łyżce serek i mieszamy drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy czekoladę, mieszamy.

Krem wykładamy na ostudzone ciasto (możemy posmarować wcześniej konfiturą jagodową). Wkładamy do lodówki.

Krem z bitej śmietany:
300ml śmietany 40% tłuszczu
3 łyżki cukru pudru
Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier.
Gęstą masę wykładamy na krem z białej czekolady.

Wierzch ciasta dekorujemy borówką amerykańską lub jagodami. Dodatkowo można pokruszyć na górę bezę.

Przepyszne ciasto!




2 komentarze:

  1. Robiłam już tą tartę, jest cudownaaaa:) Jak to moi domownicy mówią raj w gębie ;P

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń