Przepis podejrzałam w nowym numerze "Sielskiego życia".
Warto spróbować, kurczak jest mięciuchny i aromatyczny. Warzywa wspaniale pachną a boczek idealnie okrasza całość. Koniecznie dodajcie czerwone, wytrawne wino w którym wszystko pięknie się dusi, tworząc pyszny sos. Podajemy z bagietką lub pieczonymi ziemniaczkami, przepis TUTAJ.
Składniki:
1kg kurczaka
2 marchewki
3 łodygi selera naciowego
4 ząbki czosnku
3 szalotki
4 łyżki mąki
3 łyżki oleju rzepakowego
200g boczku
250ml bulionu
300ml wina czerwonego wytrawnego
kapusta czerwona, ok 800g
tymianek, pietruszka, sól, pieprz, 2 łyżki brązowego cukru, liść laurowy
Kapustę obieramy z zewnętrznych liści, kroimy na ćwiartki, wykrawamy głąby.
Marchewkę, boczek kroimy w kostkę.
Seler w paski, czosnek (obrany ze skórki) na połowę, cebulkę w krążki.
Kurczaka myjemy, obsuszamy, obtaczamy w mące, obsmażamy na złoto w oleju.
Odkładamy. W tym samym tłuszczu smażymy boczek, wytapiamy tłuszcz, skwarki odkładamy do miski.
W tym tłuszczu smażymy warzywa: marchew, seler, czosnek, cebulkę - ok 5minut.
Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, układamy na nim kapustę, resztę warzyw, boczek, dodajemy tymianek, pietruszkę (najlepiej świeże, po garści). Podlewamy bulionem i winem. Dodajemy liść laurowy. Dusimy godzinkę. Na koniec przyprawiamy solą, pieprzem.
Pachnie niesamowicie :)
Wybaczcie, że nie mam zdjęcia gotowego dania, po uduszeniu, ale nie zdążyłam zrobić ;)
Ja lubię takie dania! zawsze świetnie smakują:)
OdpowiedzUsuńWygląda kusząco :)
OdpowiedzUsuńOj szkoda, że nie ma zdjęcia gotowego dania. Smakowicie je sobie wyobrażam. Zastanawiam się nad obiadem przed księdza, może właśnie to?
OdpowiedzUsuńsmakowite :)
OdpowiedzUsuń