Szukaj na tym blogu

Obserwatorzy

piątek, 21 lutego 2014

KASZA KUSKUS Z WARZYWAMI

Przepyszna delikatna kasza, połączona z chrupiącymi warzywami, idealnie nadaje się jako dodatek do mięs w sosie lub jako samo danie. Można dodać ulubione warzywa u mnie to: papryka czerwona, cebula dymka, seler naciowy, brokuł.

Składniki:
kasza kuskus 300g
papryka czerwona
2 łodygi selera naciowego
3 cebulki dymki
brokuł
2 marchewki

Kaszę przyrządzamy wg przepisu na opakowaniu.
Warzywa myjemy, kroimy w małą kostkę, cebulkę w krążki.
Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki, wrzucamy do wrzącej wody z dodatkiem soli i cukru, gotujemy tam 3 minuty, odcedzamy, studzimy.

Na patelnię z gorącym olejem wrzucamy cebulkę, smażymy minutkę, dodajemy marchewkę, seler. Dusimy 5 minut. Potem dodajemy resztę warzyw i tak dusimy 10 minut. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodałam również trochę pieprzu ziołowego.

Mieszamy wszystko z kaszą, możemy dodać dodatkowo łyżkę dobrego masła.

Gotowe!


6 komentarzy:

  1. kurdę jakoś nie mogę się przekonać do kuskusa :( może twoje składniki mi podpasują :) pozdrawaim

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię kuskus, ale chyba takie jedzenie będę uskuteczniać jak juz będę w okrojonym składzie domowym ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja w podobny sposób robię ryż z patelni. Kuskus jest dla mnie zagadką, coś tam trzeba zalać, czy przelać, zimną, czy gorąca, nie łapię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kuskus to prościzna! Wystarczy zalać kaszę wrzątkiem, tyle, by ją przykryła dokładnie, potem odczekać jakieś 5 minut aż napęcznieje i to wszystko :) doprawiamy tylko wg gustu. Pamiętać należy, że oczywiście zwiększy znacznie swoją objętość :)

      Usuń
  4. mniam ! wygląda smakowicie ! a kuskus uwielbiam !

    OdpowiedzUsuń