Składniki:
kasza kuskus 300g
papryka czerwona
2 łodygi selera naciowego
3 cebulki dymki
brokuł
2 marchewki
Kaszę przyrządzamy wg przepisu na opakowaniu.
Warzywa myjemy, kroimy w małą kostkę, cebulkę w krążki.
Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki, wrzucamy do wrzącej wody z dodatkiem soli i cukru, gotujemy tam 3 minuty, odcedzamy, studzimy.
Na patelnię z gorącym olejem wrzucamy cebulkę, smażymy minutkę, dodajemy marchewkę, seler. Dusimy 5 minut. Potem dodajemy resztę warzyw i tak dusimy 10 minut. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodałam również trochę pieprzu ziołowego.
Mieszamy wszystko z kaszą, możemy dodać dodatkowo łyżkę dobrego masła.
Gotowe!
pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńkurdę jakoś nie mogę się przekonać do kuskusa :( może twoje składniki mi podpasują :) pozdrawaim
OdpowiedzUsuńLubię kuskus, ale chyba takie jedzenie będę uskuteczniać jak juz będę w okrojonym składzie domowym ;)
OdpowiedzUsuńJa w podobny sposób robię ryż z patelni. Kuskus jest dla mnie zagadką, coś tam trzeba zalać, czy przelać, zimną, czy gorąca, nie łapię.
OdpowiedzUsuńKuskus to prościzna! Wystarczy zalać kaszę wrzątkiem, tyle, by ją przykryła dokładnie, potem odczekać jakieś 5 minut aż napęcznieje i to wszystko :) doprawiamy tylko wg gustu. Pamiętać należy, że oczywiście zwiększy znacznie swoją objętość :)
Usuńmniam ! wygląda smakowicie ! a kuskus uwielbiam !
OdpowiedzUsuń