Pierwszy raz gotowałam rosołek z kaczki.
Pyszna zupka, idealna na taką pogodę jak teraz, czyli śnieg, lekki mróz - rozgrzeje każdego :)
Składniki:
porcja rosołowa z kaczki, ok 1kg
marchew
seler
por
cebula
czosnek
3 goździki
sól, pieprz
Kaczkę zalewamy wodą, wstawiamy na kuchnię, podgrzewamy (nie dopuszczamy do wrzenia), gdy pojawi się piana, zbieramy, wyrzucamy. Dodajemy warzywa. Gotujemy na maluśkim ogniu, niech pyrka :) Na koniec doprawiamy solą, pieprzem.
Smacznego :)
Oj wyobrażam sobie ten smak... :)
OdpowiedzUsuńCzekam aż kaczka dla nas urośnie w gospodarstwie, a wtedy...
Mmm!
Masz rację, taka odchowana na wiosce ptaszyna, musi boski smakować :)
UsuńA ja czekam aż u nas pojawią się kaczuchy, gęsi, kury i kozy :D
Uwelbiam kaczke pod kazda postacia!
OdpowiedzUsuń