Ostatnio Stula pisze do mnie wiadomość, że próbowała świetnego mięska ze słoja, domowej roboty, coś jak konserwa właśnie :) oczywiście od razu zrobiła (mamy ten sam "problem", że jak coś nam posmakuje to musimy zaraz to wypróbować) i przysłała mi przepis.
Mięsko jest przepyszne! Mięciutkie, pachnące majerankiem, lubczykiem, pyszne!
fot. Kama |
Składniki:
1 kg łopatki wieprzowej, zmielonej
3 łyżki majeranku
3 łyżki lubczyku lub pietruszki
sól - próbujcie, nie może być mocno słone, ja dałam 1 płaską łyżkę
Mięsko dokładnie mieszamy z przyprawami. Wkładamy do słoi, wypełniamy je do 3/4 wysokości.
fot. Kama |
Studzimy.
Kolejny raz gotujemy godzinę.
Na górze wytworzy nam się tłuszcz a na dole galaretka.
Smacznego!
fot. Kama |
fajny ciekawy przepis warto sprobowa ale nie trzeba wiecej przypraw np pieprzu albo dodac cebulki?
OdpowiedzUsuńBez cebulki, pieprz można dodać, uwierz, jest pyszne!
UsuńPrzyprawy nadają taki aromat... mniam :)
napewno sprobuje :)
UsuńJa też, bo mimo mojej ostatnio miesowstrętności, czasem muszę...
OdpowiedzUsuńPozdrówki!
A jaką macie tę sprawdzoną firmę?
OdpowiedzUsuńyasuko
Kupuję z Ełku, Turystyczną :)
Usuńrobiłam,potwierdzam.Pyszne!
OdpowiedzUsuńmuszę spróbować, moim mięsożercom pewnie by smakowała!
OdpowiedzUsuńNaprawdę żeś narobiła mi smaku, przy najbliższej okazji, wykorzystam! :))
OdpowiedzUsuńTak robiła moja mama, tylko że ona mięso zapiekała w słoikach, jedno mielone, jedno w dużych kawałkach, ale z potrzeby, bo kiedyś nie było w domu lodówki; i było to pyszne, jak piszesz, z galaretką i tłuszczykiem; ja mam mały szynkowar, robię czasami takie domowe mięsa, drobiowe też; pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńBardzo mi się ten przepis podoba tylko się zastanawiam jak później wyjąć takie mięsko. Da się w jednym kawałku czy łyżką trzeba? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDa się, da ;) wystarczy nożykiem dookoła podważyć i fajnie wychodzi :)
Usuńpo niedzieli wypróbuję.
OdpowiedzUsuńJa ostatnio cały czas piekę w rękawie albo gotuję mięsko do kanapek - świetna sprawa i już nie kupuję :)
Nie jadam świń. Z wołowiny tak samo robić?
OdpowiedzUsuńPewnie!
UsuńPewnie!
Usuń