Ciasto treściwe, dość ciężkie a krem... rozkoszny :)
Delikatny, nie za słodki, pyszny.
Wykonanie zajmuje nie całą godzinkę, warto wypróbować :)
Inspiracja: Mała Cukierenka
Składniki na ciasto:
250g mąki pszennej
150g cukru
ziarenka z 1 laski wanilii
15g cukru waniliowego - najlepiej własnej domowej roboty
szczypta soli
160g jogurtu naturalnego
130g miękkiego masła
2 jaja
0,5 łyżeczka sody
0,5 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę przesiewamy.
Masło ucieramy z cukrami na puszystą masę.
Dodajemy jedno jajo, ucieramy pół minuty, potem dodajemy kolejne.
Następnie dodajemy jogurt, mieszamy i na końcu mąkę, proszek, sodę, sól.
Ciasto wykładamy do foremek wyłożonych papilotkami do 3/4 wysokości.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przed 30 minut aż będą rumiane.
Studzimy.
Krem z serka mascarpone i syropem:
500g serka mascarpone
syrop zagęszczony z owoców, może być oczywiście swojski, taki najlepszy.
Użyłam z borówki amerykańskiej.
Skórka otarta z cytryny - pamiętacie, by cytrynę dobrze umyć i sparzyć wrzątkiem.
Serek wykładamy do miseczki i rozcieramy łyżką.
Dodajemy 6 łyżek syropu, rozcieramy delikatnie, dodajemy skórkę z cytryny.
Dekorujemy babeczki.
Użyłam rękawa cukierniczego i końcówki z dużą gwiazdką.
U nas już zjedzone ;)
Znaczy, że dobre? :)
Smacznego!
Kama, chcesz mnie utuczyć??? Przecież ja się temu nie oprę;)))
OdpowiedzUsuńPewnie, że chcę, a co tam ;)
Usuńpyszne babeczki! porywam jedną do kawy :)
OdpowiedzUsuń