Szukaj na tym blogu

Obserwatorzy

niedziela, 25 stycznia 2015

POLĘDWICZKA WIEPRZOWA W SOSIE BARBECUE

Uwielbiamy polędwiczkę wieprzową.
Delikatne, kruche mięsko, które podobno zawsze wychodzi w kuchni :)
Co bardzo ważne: bardzo szybka w przygotowaniu!





Składniki:

400g polędwicy wieprzowej
sól
pieprz
kminek

Mięso myjemy, oczyszczamy z błonek.
Nacinamy wzdłuż, robiąc kieszonkę, dociskamy ręką z każdej strony.
Przyprawiamy solą, pieprzem, kminkiem, wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy na chrupko.
Odkładamy na 5 minut, by mięso odpoczęło.

Sos barbecue:
5 łyżek ketchupu
1 łyżeczka tabasco
1 łyżka sosu sojowego
3 łyżki soku jabłkowego
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
1 łyżka miodu
sól
Wszystko dobrze mieszamy i gotowe.

Mięso smarujemy dokładnie sosem, wkładamy do piekarnika na najwyższy poziom z funkcją grill i podpiekamy 5minut.

Podałam z ryżem i warzywami oraz korniszonami.

Pyszne, spróbujcie koniecznie!


Przepis na tę polędwiczkę podejrzałam w programie "30 minut Jamiego" - J. Oliviera.

1 komentarz:

  1. Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie. :) Do wygrania jest zestaw dowolnie wybranych przypraw dobrej jakości! By wziąć udział w konkursie wystarczy przesłać przepis na danie mięsne (szczegóły w linku). Są trzy miejsca, trzy nagrody, jest o co walczyć!

    http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html

    OdpowiedzUsuń