Świąteczny obiad udał się w 100%!
Upiekłam gąskę w całości, nadzianą kaszą gryczaną z dodatkiem suszonych grzybów, cebuli i podrobów, które były razem z gęsią (wątróbka i żołądki).
Mięso jest fantastyczne! Miękkie, soczyste, wspaniałe. Jak dla mnie kurczak czy kaczka "chowają" się :)
Kasza jest idealna. Sypka, aromatyczna, doskonale przyprawiona, nie można się oderwać :)
Bardzo dziękuję PANI IZIE która dała mi kilka cennych rad :)
Składniki:
gęś o wadze 4,5kg
2 szklanki kaszy gryczanej
2 duże cebule
1 szklanka suszonych grzybów
sól, pieprz, majeranek
Gęś myjemy, dokładnie nacieramy solą i pieprzem. W środku dodatkowo dodajemy majeranek.
Odstawiamy na dobę w chłodne miejsce.
Farsz z kaszy gryczanej:
2 szklanki kaszy gotujemy w osolonej wodzie na sypko.
Cebulę kroimy w paski, żołądki, wątróbkę z kostkę. Obsmażamy na oleju. Przyprawiamy solą, pieprzem.
Grzyby zalewamy wrzątkiem. Gotujemy z liściem laurowym, 3 ziarnami ziela angielskiego ok 30 minut.
Odcedzamy (wody nie wylewamy, przyda się do kaszy). Grzyby siekamy w większe kawałki - możemy pozostawić je też w całości.
Kaszę mieszamy z cebulą, wątróbką, żołądkami, dodajemy grzyby, trochę wywaru z grzybów ( musicie sami zadecydować ile dodać, myślę, że jak dodacie wszystko, nie zaszkodzi i tak odparuje). Przyprawiamy solą, pieprzem do smaku.
Farsz wkładamy do środka gęsi. Zaszywamy gąskę nitką, by farsz nam nie uciekł.
Pieczenie gęsi:
Gęś pieczemy długo. Na każdy kilogram mięsa to 45 minut pieczenia. Dodać należy także wagę farszu (ok 1kg).
Temperatura: przez pierwsze 20 minut pieczemy w temperaturze 200 stopni, dalej w temperaturze 160 stopni.
Gęś przykrywamy. Piekłam w dużej, wysokiej blaszce. Naczynie musi być dość wysokie, bo wytapia się sporo tłuszczu. Nakryłam gęś folią do pieczenia. Ostatnie 30 minut pieczenia: zdejmujemy folię i podpiekamy, by się zarumieniła.
Jest wspaniała! Jeszcze nie raz ją upiekę :)
Smacznego!
Apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńale super! muszę kiedyś upiec gęś! cudnie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńNie tylko wyglada ae jest bardzo smaczna ,super przepis
OdpowiedzUsuń