Palce lizać!
Przepyszne, delikatne ciasto a w środku kasza jaglana, suszone grzyby i cebulka.
Składniki:
200g kaszy jaglanej, 2 woreczki
3 duże cebule
200g grzybów suszonych u mnie podgrzybki
Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Cebulkę kroimy drobno, smażymy na maśle, aż się zeszkli.
Grzyby zalewamy wrzątkiem, odcedzamy.
Grzyby i cebulkę drobno siekamy lub blendujemy.
Wszystkie składniki dobrze mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem.
Tutaj przepis na ciasto.
Formujemy tradycyjne pierożki.
Gotujemy 5 minut we wrzącej, osolonej wodzie.
Do miski wrzucamy łyżeczkę masła, solimy, pieprzymy. Wkładamy gorące pierożki, ok 6 sztuk, mieszamy delikatnie i zajadamy!
Jeśli chcecie zostawić pierożki na kolejny dzień a nie chcecie, by się skleiły, tuż po ugotowaniu przelejcie je zimną wodą :)
SMACZNEGO!
Pyszne, tez podobne robie, ale u mnie jeszcze troszke bialego sera dodaje...polecam, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńDzięki, szukałam czegoś na piątek... A mogę dać pieczarki zamiast suszonych grzybków?
OdpowiedzUsuńPewnie, że pieczarki będą dobre :)
Usuńfajnie moze spróbuje mam suszone grzybki :)))
OdpowiedzUsuńAle piękne te Twoje pierogi :)
OdpowiedzUsuńpycha, pierogi chętnie jemy:))
OdpowiedzUsuńJakie one tradycyjne, jak mają taką śliczną falbankę; nie umiem jej zrobić; pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńW necie jest kilka filmików, gdzie pokazują jak zrobić taką fajową falbankę - prościzna! :)
UsuńJa ostatnio zwarjowałam na punkcie kaszy jaglanej, więc napewno spróbuje
OdpowiedzUsuńOj uwielbiam takie pierozki! Tez ostatnio z kasza jaglana robilam, sa pyszne!
OdpowiedzUsuńooo też tak zawijam pierogi :)
OdpowiedzUsuńza przepis dziękuję :) będą to kolejne zaraz po pierogach z kaszą gryczaną i twarogiem lubiane pierogi :)
ps. nie wpuściło mnie na Twojego bloga :(
pozdrawiam
A jakie te pierożki pyszne odgrzewane na masełku!!! ;)
UsuńJuż wysyłam zaproszenie ;)