Przepis podejrzałam z kuchni Karmel :) troszeczkę go zmodyfikowałam ;)
Szarlotka na kruchym cieście, pyszne, dość spore kawałki jabłek okraszone cynamonem a na szczycie chrupiąca, słodziutka beza!
Fot. Kama |
3 szklanki mąki pszennej w tym 1 szklanka mąki krupczatki
200g masła
5 żółtek
1/5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki cukru
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, zimne masło kroimy w plastry, dodajemy cukier i żółtka i zagniatamy energicznie ciasto.
Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinkę.
W tym czasie obieramy 1kg jabłek, kroimy je na plastry i obsmażamy chwilę z dodatkiem cynamonu i cukru. Użyłam 2 łyżek cukru i 1 łyżeczki cynamonu.
fot. Kama |
fot. Kama |
foto: Kama |
Ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką. Należy je rozwałkować.
Wykrawamy foremką koła, następnie przekładamy do tartaletek. Boki foremek również należy wyłożyć ciastem.
foto: Kama |
foto: Kama |
foto: Kama |
foto: Kama |
Przygotowujemy bezę:
5 białek
3/4 szklanki cukru
1 szczypta soli
Ubijamy białka z solą na sztywną piankę. Powoli dodajemy cukier, ubijamy aż będzie bardzo sztywna.
Na podpieczone blaty wykładamy jabłka.
foto: Kama |
foto: Kama |
foto: Kama |
foto: Kama |
foto: Kama |
foto: Kama |
foto: Kama |
foto: Kama |
foto: Kama |
Przepis bierze udział w akcji na Durszlaku :)
te mini szarlotki są świetne! :)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł ...i już dziś wypróbuję .Ale na pewno bez cynamonu :)
OdpowiedzUsuńKochana cudne są! U mnie szarlotka już wyszła, więc częstuję się Twoimi smakołykami :))
OdpowiedzUsuńWidzę, że nowe foremki poszły w ruch :)
OdpowiedzUsuńNormalnie...uwielbiam te Twoje przepisy :)
OdpowiedzUsuńBuźka!
Jablka + cynamon...doskonale malzenstwo! A w trojkacie z kruchym ciastem, to juz jest prawdziwa orgia smakow!:)
OdpowiedzUsuńSuper pomysl takie mini-szarlotki! I jak slicznie sie prezentuja!;)
Lapie jedna do porannej kawy z mlekiem!;)
cudowności ..
OdpowiedzUsuń