Witajcie :)
Długo szukałam przepisu na sok z malin.
Robiłam wcześniej przez sokownik, ale czasochłonne to bardzo a sok wychodził jakiś gorzkawy.
Ten przepis pochodzi od mojej babci Broni. Przekazała mi go moja mama. Opowiadała jak to babcia nastawiała słoje z malinami, zasypywała cukrem, przykrywała gazą i czekała 3 dni aż maliny puszczą sok.
Zrobiłam tak samo.
Rewelacja :)
Doskonały do herbaty czy budyniu :)
Pasteryzujemy 10 minut.
Smacznego :)
moja babcia też taki robiła ... tylko z leśnych malin . Zapach był boski :)
OdpowiedzUsuńJa tak robię sok z jeżyn. Bo maliny jednak z sokownika - za dużo ich. Miałabym słoiki wszędzie:-)))
OdpowiedzUsuńPozdrowienia
Asia
Ja w tym roku zamroziłam maliny , będą idealne do ciasta albo koktajli ;)
OdpowiedzUsuńUważam, że to super pomysł. Byłam w lutym u znajomych i jadłam lody z takimi malinami ... wspaniale smakowały, zachowały swój smak i aromat ... przypominały lato :-)
Usuńuwielbiam maliny i sok zimą do herbatki!
OdpowiedzUsuńPiękny soczek :) Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńJa w tym roku cierpię na niedosyt. Zapuszczone maliny opanowały bzy i ..pa. Nie ma malin. Całe dwa małe słoiczki tylko. Bu. W razie choroby chyba tylko sok...z kwiatów bzu poratuje ;)
OdpowiedzUsuńteż tak robię. Podobno robione w ten sposób zachowują o wiele więcej swych wlaściwości :)
OdpowiedzUsuńMam gorącą prośbę,możesz dokładnie opisac jak to robisz.Czy pasteryzujesz,czy odciskasz maliny.Z góry dziękuję-Margolcia
OdpowiedzUsuńSok zlewamy, maliny możemy zjeść lub wyrzucić.
UsuńPasteryzujemy, 10minut, tak jak napisałam w poście :)
Kapie ślina jak przy eksperymentach Pana Pawłowa :)
OdpowiedzUsuńbuziolki
A sok nie zdąży sfermentować przez te 3 dni? Ile cukru, na ile malin? Brzmi i wygląda smakowicie - spróbuję taki zrobić - niestety dopiero za rok :-)
OdpowiedzUsuńZależy od malin. Mój nie sfermentował. Dla pewności można zlewać po 2 dniach.
UsuńCukru dodajemy wg uznania. Robiłam w słoju 1/5l i dawałam szklankę cukru.
Sorki, ale ja nadal nie wiem ile cukru mam wsypać np na kg malin. Bardzo prosze o precyzyjne informacje ...
UsuńNie chce aby był za słodki, albo też zbyt malo ...
dzieki tak zrobie ze swoimi malinami ,też pamietam jak moja babcia tak robiła
OdpowiedzUsuńja właśnie w tym roku również postanowiłam coś zrobić, by się zabezpieczyć na zimę :) mam całą szafkę syropu z malin:D
OdpowiedzUsuńChyba przesadziłem ! Zasypałem maliny cukrem , warstwowo w dwóch słojach , po kilogramie malin i po 0,75 kg cukru w słoju . Słoje zakręciłem wyparzonymi zakrętkami i tak to stoi sobie już 10 -dni , na razie nie sfermentowało co ma dalej zrobić ???? chcę w końcówce otrzymać sok malinkowy dla mojego Wnuczka , on uwielbia malinki .!
OdpowiedzUsuńWitam!
UsuńJeśli do tej pory sok nie sfermentował - świetnie :)
Mój 1 słoik, przykryty gazą zepsuł się po 4 dniach a tutaj szczelnie zamknięty i tyle wytrzymał? Super :)
Teraz należy zlać sok do słoików lub butelek, pasteryzować 10 minut i gotowe :)
Zrobilam !!!! 1kg cukru na 1kg malin no i wyszedł pięknie ale strasznie słodki syrop. Moglabys podać dokładnie ile uzywasz cukru na 1kg malin ? Spróbuję jeszcze raz :-)
OdpowiedzUsuńMyślę, że wyszło super, jeśli jest za słodki nic nie szkodzi, można go rozcieńczyć z wodą :-)
UsuńIle cukru dodajemy pisałam we wcześniejszych komentarzach ;-)
Pozdrowienia!
Moja babcia (także Bronia!) też tak robiła i taki jest najlepszy. Jeśli jednak ktoś się "boi" cukru, to to nie jest przepis dla niego :-)
OdpowiedzUsuń