Kruszonka jest chrupiąca, słodka, jabłka rozpływają się w ustach... co w niej innego? Nie ma tradycyjnego ciasta, tylko podstawa tego deseru to migdały i otręby owsiane :)
4 duże jabłka kroimy na ćwiartki
2 łyżki miodu podgrzewamy na patelni
dodajemy łyżkę cynamonu
gałązkę rozmarynu
jabłka
smażymy tak 5 minut
kruszonka:
pokruszone migdały - 1 szklanka
otręby owsiane - 1 szklanka
łyżeczka masła
1 łyżka miodu
mieszamy
Jabłka wykładamy do naczynia (nie smarujemy, nie używamy papieru)
na wierzch układamy kruszonkę
pieczemy 30minut w 170 stopniach :)
smakowite!
Oczywiście można podać z lodami, w końcu jak szarlotka to szarlotka ;)
Pozdrawiam,
Kama :)
Mniam pewnie najlepsza jeszcze ciepła z lodami waniliowymi :)
OdpowiedzUsuńTak, tak, doskonała! :)
Usuńmmmmmmmmmmm nie ma nic lepszego niż szarlotka jeszcze taka ciepła
OdpowiedzUsuńNic dodać, nic ująć :)))
Usuńja tu od dziś walczę ze słodyczami a Ty mi taki rarytas serwujesz:)
OdpowiedzUsuńdzięki kochana za ten przepis, jak dla mnie - idealny!!!! a jeszcze jak lody sama zrobię to pychota!
Tak, tak, pychotka :)))
UsuńPodoba mi się taka inaczej:)
OdpowiedzUsuńPysznie u Ciebie!
Pozdrawiam:)
Ciekawie wygląda. Miód i cynamon mniam... uwielbiam to połączenie z jabłkami. Zawsze robię pieczone jabłka z cynamonem i miodem.A czy zamiast otrąb mogłyby być płatki owsiane? Otrąb owsianych nigdy nie jadłam, za to pszenne mi nie posmakowały.
OdpowiedzUsuńZ płatkami nie robiłam, bo przyznam, że jeszcze nie jadłam nigdy ;) wolę zwykłe otręby, gdyż nie są wcale przerobione. Owsiane mają inny smak niż pszenne, spróbuj, może akurat posmakują? Jeśli nie, rób z płatkami i daj znać czy dobre :)
Usuńpuk, puk, kamo:)
OdpowiedzUsuńdziękuję za odwiedziny i za życzenia.
przejrzałam twój blog, tak kawałkami, trudno przeczytać wszystko. jestem pod niesamowitym wrażeniem! ileż to trzeba mieć w sobie miłości, siły, odwagi i nie wiem czego jeszcze, żeby być taka kobietą, jaką ty jesteś. mnie po prostu brak słów. jesteś wielka!
E tam, zaraz wielka ;) mam zaledwie 172cm wzrostu ;)
Usuńdziękuję za dobre słowo,
pozdrawiam!