Szukaj na tym blogu

Obserwatorzy

niedziela, 27 lipca 2014

Czekoladowe ciasto z owocami lata i kremem waniliowym

Moje urodzinowe ciasto :)
Czekoladowy spód, krem waniliowy z malutkimi kawałkami galaretki truskawkowj, bardzo aromatyczny i dużo świeżych, sezonowych owoców.
Pycha!

Składniki:

280g mąki pszennej (z tej ilości odjąć 5 łyżek dodać 6,5 łyżek kakao)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
280g masła
200g cukru pudru
5 jaj

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia przesiewamy, odkładamy.

Masło i cukier miksujemy, aż powstanie puszysta masa.
Dodajemy jajka, jedno pod drugim, aż powstanie gładka masa.
Na koniec mąka, proszek do pieczenia, kakao, mieszamy szpatułką, delikatnie.

Formę o średnicy 23cm, wykładamy papierem do pieczenia, samo dno.
Wylewamy ciasto, pieczemy w temperaturze 180st ok 40minut do tzw. suchego patyczka.

Studzimy.

Krem waniliowy:
500ml śmietany kremówki 40%
250g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
ziarenka z laski wanilii
1 galaretka truskawkowa

Galaretkę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Najlepiej dzień wcześniej.
Kroimy na małe kawałeczki.

Śmietanę ubijamy na puszystą masę, dodajemy cukier, serek, miksujemy na niskich obrotach. Na koniec ziarenka wanilii i kawałki galaretki (teraz już nie miksujemy, tylko delikatnie mieszamy szpatułką).

Wykładamy na czekoladowy blat.
Dekorujemy owocami lata. U mnie maliny, borówki, czereśnie. Na koniec dodałam wiórki czekoladowe.

Pychota :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz