Doskonałe na kolację ze znajomymi :)
Wiem, bo wczoraj doskonale się sprawdziły ;)
Mięciutkie mięsko, świetnie doprawione, okraszone boczkiem, pieczarkami i świeżą, pachnącą pietruszką.
Składniki:
1kg żeberek wieprzowych
500ml czerwonego wina
50g pieczarek
2 cebule
1 główka czosnku
1 łyżka przecieru pomidorowego
sól, pieprz
30g boczku surowego wędzonego
garść świeżej pietruszki
500ml bulionu drobiowego
Żeberka doprawiamy solą, pieprzem. Smażymy na brązowo na oleju.
Główkę czosnku (w łupinach) kroimy w poziomie na połowę, dodajemy do mięsa, smażymy.
Gdy mięso będzie już chrupiące, zalewamy je winem, dodajemy przecier pomidorowy, dusimy aż odparuje. Zalewamy bulionem. Dodajemy cebule przekrojone na pół.
Przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego, musi być nagrzane.
Dusimy w piecu przez 2,5 godziny w temperaturze 180 stopni.
Pieczarki myjemy, kroimy na ćwiartki. Boczek kroimy w kostkę.
Smażymy boczek, dodajemy pieczarki. Nie doprawiamy, gdyż pieczarki wchłoną aromat i smak boczku.
Gotowe mięso wykładamy na półmisek, polewamy sosem. Na wierzch pieczarki, boczek i grubo pokrojona pietruszka.
Smacznego!
Przepis pochodzi z programu Gordona Ramsaya.
Wygląda pysznie. Mój mąż uwielbia żeberka we wszelkiej postaci więc na pewno ten przepis wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńSuper są Twoje przepisy.Prosto,łatwo i przyjemnie.Tak lubię.Wiktoria
OdpowiedzUsuńcoś dla mojej połówki;) nie ma to jak dobre żeberka!
OdpowiedzUsuńKama wymiatasz! chociaz jestem wegetarianką, chyba nie oparłabym się twoim żeberkom:)
OdpowiedzUsuńGratuluje też konsekwencji w prowadzeniu bloga.
A jak udał się sezon letni, goście dpopisali?
Buziaki!
Żeberka robiłam pierwszy raz w taki sposób, obawiałam się jak posmakują, ale są pyszne!
UsuńBlog to taka moja własna książka kucharska ;) więc chyba pisać będę długo, bo z kuchni praktycznie nie wychodzę ;)
Sezon udany, trwa nadal a klienci interesują się już przyszłym sezonem ;)
Buźka :)
Pieknie się prezentują :)
OdpowiedzUsuń