Mięciuchne racuszki z dodatkiem jabłek to jest to!
Z tego przepisu skorzystałam pierwszy raz, ale już wiem, że nie raz do niego wrócę :)
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1 jajo
50g drożdży świeżych
szczypta soli
2 łyżki cukru
1,5 szklanki mleka
2 jabłka (opcjonalnie)
Mąkę wsypujemy do miski, robimy dołek, wrzucamy tam pokruszone drożdże, cukier i zalewamy ciepłym mlekiem (pół szklanki). Przykrywamy, odstawiamy do wyrośnięcia.
Potem dodajemy sól, jajo i resztę mleka (ciepłego). Mieszamy wszystko drewnianą łyżką i odstawiamy do napuszenia, jakieś 1,5 godziny.
Smażymy na rozgrzanym oleju, często przewracając, by się nie przypiekły. Usmażone racuchy odsączamy na papierze, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Pychota! Przepis podejrzałam na stronie MOJE WYPIEKI tam racuchy są bez jabłek i podobno doskonale smakują z marmoladą czy też czekoladą ;) na pewno wypróbuję :)
Smacznego!
Dawno ich nie robilam:)pyszne:)
OdpowiedzUsuńSmaka mi narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńOstatnio szukałam przepisu na racuchy , więc wiem co będę robiła w poniedziałek ;)
OdpowiedzUsuńjak Babcine:) powrót do wspomnień z dzieciństwa, aż łezka się w oku kręci...
OdpowiedzUsuńJuż wiem co jutro będzie na obiad:) Zapraszam na sezamowe ciasto: http://domowe-wypieki.com/ciasto-sezamowe-z-gruszkami/
OdpowiedzUsuńale mi smaku narobiłaś. Już wiem, co zaraz będę robić!
OdpowiedzUsuńCudownie wyglądają... na obiad idealne:) Nie robiłam jeszcze racuchów drożdżowych :)
OdpowiedzUsuńO taki przepis mi chodziło na racuchy :-)
OdpowiedzUsuńWypróbuję na pewno :-)