Szukaj na tym blogu

Obserwatorzy

czwartek, 12 lipca 2012

Smorodinówka kresowa, czyli..

nalewka z czarnej porzeczki :)

Przepis:
1 kg owoców, przebranych umytych
0,5 l spirytusu
0,5 wódki
4 goździki
1 łyżeczka cynamonu
laska wanilii
2 szklanki cukru
3 świeże liście porzeczki

Owoce zalewamy alkoholem, dodajemy resztę składników, odstawiamy na 3 tygodnie.
Potem zlewamy alkohol. Do owoców dosypujemy kolejne 2 szklanki cukru, odstawiamy na tydzień. Powstały likier dolewamy do wcześniej zlanego alkoholu lub zostawiamy w osobnej butelce (mamy wtedy 2 alkohole). Owoce zostawiamy, blendujemy, doskonale nadają się do nasączania ciast.

Robię pierwszy raz. Wprawę mam w malinach, zobaczymy jak pójdzie z czarnymi kulkami ;)

Pozdrowienia!

9 komentarzy:

  1. To ja spróbuję z jeżyn :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyyyyjdzie...co by mialo nie wyjsc!? ;)
    Dasz pozniej sprobowac?;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno będzie pyszna, aż żałuję, że ze swojej czarnej porzeczki zrobiłam dżem. Za to z czerwonej zaraz idę naleweczkę tworzyć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawa jestem jak smakuje, dasz znać? :)

      Usuń
  4. u nas z czarnej porzeczki: wino, nalewka, muffiny :) a niedługo marmolada :) wszystko pierwszy raz ;) zobaczymy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wina nigdy nie nastawiałam, nie mam sprzętu ;) marmolada.. pychota!

      Usuń
  5. przez urlop z czarnymi się spóźniłam i naleweczki nei zrobiłam :)

    OdpowiedzUsuń